Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 10 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu al het neusje van de Aygo-opvolger: de Toyota X Prologue

Vorige week meldden we dat Toyota werkt aan een opvolger van de Aygo, en vandaag zien we al het neusje van de nieuwe kleine stadsauto. Althans, zo lijkt het. Hij heet nu nog ‘X prologue’.

Of dit inderdaad de nieuwe stadsauto van Toyota is, is nog even onduidelijk. Alles wijst er wel op, zelfs op deze teaserafbeelding die vandaag de wereld in werd geslingerd. Op de donkere plaat zien we immers dat de motorkap erg kort is en lijkt het erop alsof de X Prologue de proporties van een model als de Aygo heeft.

Subaru

De X prologue maakt in ieder geval geen onderdeel uit van de elektrische modellen van Toyota. Dat worden aanvankelijk immers grotere crossovers en SUV’s, die in samenwerking met Subaru van de band zullen rollen. Nee, het lijkt hier echt te gaan om het nieuwe kleintje van de fabrikant. Of die auto de Aygo gaat heten, is nog onbekend. De X verwijst wél naar dat model, want die letter gebruikte Toyota veelvuldig voor allerlei edities van de Aygo.

‘Eerste elektro-SUV van Toyota heet BZ3X’

Volgende week horen we waarschijnlijk wat meer over het nieuwe model. Wat we nu al weten, is dat de ‘nieuwe Aygo’ gebruikmaakt van het modulaire TNGA-B-platform, dat ook als basis voor de huidige Yaris dient. Het nieuwe stadsautootje is na de Car of the Year en diens SUV-broer, de Yaris Cross, het derde model op die specifieke bodemsectie. Qua design staat deze X prologue wel ver van de huidige Yaris en aankomende Yaris Cross af, door met name de expressieve C-vormige lichtunits, die met elkaar vebronden lijken middels een led-strip over de gehele breedte van de auto.

Toyota X prologue

Hybride Aygo

Uitgesloten is dat de opvolger van de Aygo een volledig elektrische aandrijflijn krijgt. Toyota gaf vorige week al aan dat verbrandingsmotoren een grote rol spelen in het A-segment, en houdt daarom vast aan een dergelijke krachtbron. Mogelijk voorziet het Japanse merk de nieuwe Aygo van de inmiddels beproefde en zeer populaire hybride-aandrijflijn. Lukt ze dat, dan hebben ze een primeur in handen voor wat betreft het A-segment.

Toyota laat volgende week woensdag, op 17 maart, meer los over de X prologue. Dan trekt het ook het doek van deze concept car. Hoe dat model zich verhoudt tot het productiemodel, hopen we dan ook te horen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.