Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 22 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Musk: ‘In 2022 heeft Tesla tekort aan batterijen voor productie auto’s’

Het is vandaag een grote dag voor Tesla, want Battery Day staat op het programma. Elon Musk, CEO van het merk, probeert de verwachtingen echter te temperen.

Dat schrijft hij in de aanloop naar het evenement op Twitter. De verwachting is dat Tesla vandaag meer details vrijgeeft over nieuwe accutechniek. Toch laat Musk weten dat al het nieuws dat vandaag wordt gepresenteerd een effect heeft op de lange termijn.

Panasonic en LG

Want die mogelijk nieuwe technologie, kan pas in of na 2022 worden gerealiseerd en geproduceerd worden. Daarom gaat Tesla de inkoop van batterijcellen bij externe partijen verder verhogen. De EV-gigant koopt momenteel onderdelen in bij onder andere Panasonic en LG, maar verschillende partijen laten al weten dat die de productie van Tesla mogelijk niet bij kunnen benen. Musk schrijft zelf op Twitter dat hij na 2022 een tekort verwacht. “Onze leveranciers draaien op maximale snelheid, maar we verwachten nog steeds een tekort voor 2022 als we zelf geen actie ondernemen”, zo luidt zijn boodschap.

Tesla Semi

Wat hij precies bedoelt blijft onduidelijk, maar het lijkt dus te duiden op de batterijtechniek die vandaag wordt onthuld. Daarnaast laat hij weten dat die nieuwe technologie de productie van de Semi, Cybertruck en Roadster beïnvloedt. Het is volgens Musk ‘1000 of 10.000 keer’ lastiger om ‘de machine te maken die de machine maakt’. Het lijkt er dus op dat Tesla zich de komende tijd gaat richten op de ontwikkeling van die nieuwe accutechniek, om het mogelijke tekort bij externe leveranciers vanaf 2022 op te kunnen vangen.

Tesla Semi

Dat strookt niet helemaal met de informatie die hij eerder deelde. In juni van dit jaar meldde de CEO nog dat het tijd was om de Semi, de elektro-vrachtwagen, te gaan bouwen. De Cybertruck volgt daarna, en die zou eind volgend jaar het levenslicht moeten zien. De kans is dus groot dat de drie langverwachte modellen, waaronder de extreme Roadster, nog een keer worden uitgesteld. Dat is overigens niets nieuws, want Musk heeft er een handje van om de introductie van auto’s verder op de agenda te plaatsen. Wat er precies gaat gebeuren, horen we later vandaag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.