Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 22 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Toyota laat nieuwe hypercar zien: de Toyota GR Super Sport

Toyota heeft afgelopen weekend haar nieuwe hypercar laten zien, de Toyota GR Super Sport. De Super Sport is geïnspireerd op de TS050 Hybrid waar Toyota drie keer – waaronder afgelopen weekend – Le Mans mee wist te winnen. Het gaat hier om een auto die ook in serieproductie gaat!

Over de aandrijflijn laat Toyota echter nog niet veel los. Wel zegt het dat de aandrijving veel lijkt op die van de TS050 Hybrid. Die heeft een 2,4-liter V6 twinturbo met elektromotoren, goed voor een totaal van dik 670 pk. En dat terwijl de hele auto net 1100 kg weegt. Wat we ook weten over de Super Sport is dat-ie vierwielaandrijving krijgt, maar dat was te verwachtten als-ie veel lijkt op de TS050 Hybrid.

Design

Ook het design heeft veel weg van de Le Mans-veteraan. Aan de neus en daklijn is goed te zien dat-ie afstamt van de TS050. De daklijn van de, op Le Mans gepresenteerde, GR Super Sport wordt onderbroken door een open dak en een gigantische ‘scoop’. Van deze GR Super Sport moet uiteindelijk een straatlegale versie in productie gaan, al is dat geen vereiste om aan de reglementen voor deze specifieke raceklasse te voldoen. Met deze auto als basis gaat Toyota het volgend jaar uiteraard weer opnemen in het legendarische kampioenschap.

Toyota GR Super Sport
Toyota GR Super Sport

Het testexemplaar reed, in tegenstelling tot het Toyota Gazoo Racing Le Mans team, een rondje over het circuit. Het team haalde opnieuw de winst binnen en legde, voor lege tribunes, 387 rondjes over Le Mans af.

Gazoo Racing

De race-divisie van Toyota, Gazoo Racing, timmert inmiddels hard aan de weg. Zo verscheen recent de nieuwe Supra die ook door de divisie werd ontwikkeld, en rollen de eerste productieversies van de GR Yaris ook al van de productielijn. Die krijgt de sterkste driecilinder tot nu toe: een 1,6-liter die goed is voor 261 pk. De exemplaren voor de Europese markt zullen binnenkort op de boot gaan. Toyota gaat ervan uit dat de GR Yaris vanaf november wordt uitgeleverd. Hoeveel exemplaren van de 230 km/h rappe hot hatch deze kant op komen, is nog niet bekend.

Toyota GR Super Sport

Bovendien kunnen we over een tijdje meer nieuws uit de Japanse race-hoek verwachten. Eerder dit jaar werd namelijk duidelijk dat er waarschijnlijk ook een GR-versie van de Corolla komt, eveneens met de driecilinder die 261 pk levert. Het blijft echter nog bij geruchten, want Toyota heeft het nieuws zelf nog niet bevestigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.