Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 1 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Mini Urbanaut stapt van concepttafel naar echte wereld

Mini heeft haar futuristische concept-MPV genaamd Urbanaut van de concepttafel naar de echte wereld overgebracht. Het Britse merk heeft een fysiek model gemaakt van wat een visie op duurzame en ruime toekomst is.

De grappen dat Mini’s al lang niet meer zo ‘mini’ zijn, kennen we inmiddels allemaal wel. Toch gaat Mini met de Urbanaut een stapje verder dan de toch al grote Countryman of Clubman. De MPV werd in 2020 nog gepresenteerd als concep, zij het in digitale vorm. Hij zou niet verder komen dan de tekentafel. Toch heeft Mini een fysiek model gemaakt van de Urbanaut om zo een inzicht te geven in hun toekomstvisie.

Aan ruimte geen gebrek

Wat daarbij in het oog springt, is natuurlijk de ruimte binnenin, wat misschien nog ruimer is dan de gemiddelde Amsterdams studentenkamer maar dat terzijde. Zo is er in deze 4,46 meter lange elektrisch aangedreven MPV ruimte voor een ligbank met plaats voor twee of drie personen en twee stoelen.

Op de afbeelding hieronder is tussen de gele bekleding een opmerkelijk ovaal object te zien. Juist, dat is het stuurwiel voor deze toekomstauto. Mocht je dan klaar zijn met rijden kun je je stoel dus omdraaien om zo in een ontspannen ruimte wat te relaxen met vrienden.  Voor het stuur en delen van de vloer is gebruikgemaakt van hernieuwbaar en recyclebaar kurk. Of dat fijn vasthouden is, is nog maar de vraag.

Chillen

Uiteraard mogen de planten niet ontbreken en is alles binnenin van duurzame materialen gemaakt. Zo is de bekleding makkelijk te vervangen en zal je geen chroom of leder terugvinden, iets wat Mini de komende jaren in nieuwe modellen al zal introduceren. Er is vanuit de Mini genoeg te zien als je bijvoorbeeld een citytrip maakt. Van buitenaf is het niet zo te zien, maar zodra je in de Urbanaut stapt kan je overal om je heen kijken, zoveel glasdelen heeft de auto.

Van binnenuit ontworpen

“Met onze ogen op de toekomst gericht hebben we een idee ontwikkeld, de Mini Vision Urbanaut, die laat zien hoe we de kenmerken van Mini op een echte Mini-manier kunnen meenemen naar de toekomst van mobiliteit”, zegt Bernd Körber, Head of Mini. Volgens het merk zullen mensen in de Urbanaut langer in de auto willen doorbrengen, ‘ook ter ontspanning’.

De Mini Urbanaut is van binnenuit ontworpen met ruimte in gedachten. Bij het project werd augmented reality gebruikt om een digitaal model te maken en die steeds beter te maken, zodat ook het echte resultaat niet tekort zou doen aan het concept. Mini verzekert dat het niet simpel om een leuk showmodel gaat, maar dat deze ook daadwerkelijk kan rijden.

Het nogal unieke model beleeft zijn wereldpremière op 1 juli 2021 bij de DLD Summer-conferentie in München.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.