Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 21 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Milieugroep spant rechtszaak aan tegen Daimler en BMW

De Duitse milieugroepering Deutsche Umwelthilfe (DUH) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de autobouwers BMW en Daimler, moederconcern van Mercedes-Benz.

DUH eist van de autofabrikanten dat ze tegen 2030 stoppen met de productie van auto’s met verbrandingsmotoren om zo te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs en de Duitse klimaatwetgeving.

Naar Nederlands voorbeeld

De klimaatclub dreigde begin deze maand al met een rechtszaak en voegt nu de daad bij het woord. De aanklacht werd maandag ingediend bij de rechtbanken in München en Stuttgart, aldus DUH dinsdag. Er wordt nog gewerkt aan een zaak tegen het Duitse olie- en gasbedrijf Wintershall Dea. Ook Volkswagen kan een zaak tegemoet zien.

De rechtszaken zouden worden gemodelleerd naar de zaak die vorig jaar in Nederland tegen olie- en gasconcern Shell werd aangespannen. De rechtbank in Den Haag stelde dat Shell meer moet doen om zijn uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Daarbij hield de rechter ook rekening met de uitstoot door gebruikers van producten van Shell.

Friezen rijden de meeste diesels, Rotterdam ‘meest vervuilende’ stad

BMW verwerpt argumenten

BMW verwerpt de argumenten van DUH. De Duitse autofabrikant is stellig en zegt dat het parlement over klimaatdoelstellingen gaat. Daimler zei al langer stappen te zetten om de klimaatdoelstellingen te behalen en herkent zich niet in het beeld dat de milieuclub schetst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.