Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 31 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Milieuclub vangt bot bij rechter, race Zandvoort gaat door

Helemaal niets staat de Dutch GP in Zandvoort nog in de weg om door te gaan. De rechtbank in Haarlem heeft dinsdagmiddag besloten dat de vergunning voor het circuit in Zandvoort in stand blijft. Een milieuclub had bezwaar gemaakt bij de rechter.

De rechtbank deed dinsdag uitspraak in het kort geding dat was aangespannen door de organisatie Mobilisation for the Environment (MOB). Volgens de milieuorganisatie onderschat de Formule 1 hoeveel stikstof het hele circus uitstoot. De rechter gaat hier niet in mee.

Stikstofuitstoot Formule 1 ter discussie

De zaak draait onder meer om de vraag of de verwachte uitstoot van stikstof van het Formule 1-circus binnen de normen blijft. Daarover loopt ook een bodemprocedure. De MOB had een kort geding aangespannen omdat ze de uitkomst van deze bodemprocedure niet wilde afwachten.

De rechter stelt vast dat de standpunten van het circuit en MOB erg ver uit elkaar liggen. Er is extra onderzoek nodig om onduidelijkheid over die verschillende standpunten weg te nemen. Op verzoek van de rechtbank doet een onafhankelijke stichting al onderzoek naar de betwiste stikstofuitstoot van de Dutch GP. Na dit onderzoek moet blijken wie gelijk heeft, maar daar kan nu niet op vooruit gelopen worden.

Fans nemen alvast een kijkje bij het circuit waar komend weekend de Dutch GP wordt verreden – Klik/tap voor groter.

Over de belangenafweging zegt de rechtbank: “MOB hecht aan het natuurbelang en zet zich in om ecologische schade aan het naastgelegen Natura 2000-gebied te voorkomen. Circuit Zandvoort daarentegen heeft inmiddels de F1 vrijwel volledig georganiseerd en heeft hier fors in geïnvesteerd. Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort.”

Organisatie opgelucht

Hoewel de organisatie van de Dutch Grand Prix vertrouwen had in een positieve uitspraak van de rechter, was er dinsdag toch opluchting dat de Formule 1-race dit weekend in Zandvoort kan doorgaan. “Het voelt toch als het doen van een examen. Je weet dat je het goed hebt gedaan, maar je moet toch altijd de uitslag nog even afwachten”, zei circuitdirecteur Robert van Overdijk. “We zijn absoluut blij en kijken nu met een positief gevoel uit naar dit on-Nederlands grote evenement.”

Alle tijd en energie kan nu volgens Van Overdijk volledig in het raceweekend worden gestoken. “Het is geweldig dat wij als klein landje zo’n mondiaal evenement kunnen organiseren. Het ziet er allemaal fantastisch uit. Ook de weervoorspellingen zijn goed, dus we gaan niet uit van zulke taferelen als in het afgelopen weekeinde met de regen in België.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.