Autovisie
Autovisie Nieuws 28 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Mercedes denkt nog steeds niet aan een SUV Cabriolet

De Nissan Murano, Land Rover Evoque en Volkswagen T-Roc zijn als SUV Cabriolet leverbaar of verkrijgbaar geweest. Maar Mercedes-Benz ziet ondanks de toenemende vraag naar SUV’s niets in een open variant van zijn softroaders.

Dat zegt een van de productbazen van Mercedes-Benz, Michael Kelz. De Duitser is verantwoordelijk voor de E-Klasse Cabriolet. Voor ziet open vierzitter op basis van de E-Klasse ziet de productman een zonnige toekomst. Interne concurrentie van een SUV Cabriolet ziet hij echter niet. Sterker nog, Kelz is stellig over een SUV Cabriolet: “Er zijn geen plannen voor”.

Open softroader

De autobouwer is nooit een fan geweest van een SUV Cabriolet. In 2014 stelde Autovisie de toenmalige productleider van de SUV-modellen al de vraag of Mercedes-Benz potentieel in een open softroader ziet. Het antwoord luidde toen: “Ik kan me alles voorstellen, maar ik betwijfel of er daadwerkelijk vraag is naar zo’n model. Je moet niet alles willen brengen. Een open suv is een niche binnen een niche.” De productverantwoordelijke voor de SUV-modellen voegde er aan toe: “Met zo’n model dring je de markt iets op. Een cabriolet is een model om rustig mee te toeren over een boulevard of een plattelandsweggetje. Bovendien wil je in een cabriolet juist gezien worden en wil je dus zo laag mogelijk zitten.” Volkswagen T-Roc Cabrio

Geen niche meer

De SUV-markt is inmiddels veranderd. De SUV is geen niche meer en domineert momenteel de autoverkoop in tal van landen. Van de wereldwijde afzet is een belangrijk percentage een softroader. Denk aan een kwart van de totaalverkoop. Bovendien is het SUV-concept in de afgelopen jaren bijna alle klasses binnengereden en kent het concept verschillende carrosserievarianten. Binnen het Mercedes-gamma vallen de GLB, GLC, GLE, GLS en G-Klasse in het SUV-segment. Een Cabriolet was er ooit van de G-Klasse. Een vervolg wordt daar niet aan gegeven. De SUV Cabriolet is echter momenteel beperkt tot één fabrikant, de Volkswagen T-Roc. Bij de offroaders is er onder andere een Jeep Wrangler.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.