Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 8 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Mercedes-Benz F015: Is dit de auto van de toekomst?

Hoe ziet de auto van de toekomst er uit? Het is een vraag die we al sinds het ontstaan van de automobiel stellen. In de jaren vijftig dacht men dat we ons in het nieuwe millennium met vliegende auto’s zouden voortbewegen en in de kaskraker Back to the Future uit de jaren tachtig dachten de filmmakers er nog steeds zo over.Mercedes-Benz ziet het anders en presenteert met de F015-concept car zijn visie op de auto van ná 2030.

De F015 – met de F voor toekomst (Future) en 15 als verwijzing naar zijn geboortejaar – is niet hét antwoord, zo geven de ingenieurs en topfunctionarissen van Mercedes-Benz aan. Het is louter hun visie. We zullen volgens de Duitsers over enkele decennia volledig autonoom rijden. Om dat visueel te maken, bouwde de fabrikant dit miljoenen euro’s kostende studiemodel.

“Met een app roep je de auto. Hij komt dan volledig autonoom aanrijden”

Met een speciale app roep je de auto op. Hij komt dan volledig autonoom aanrijden. Ondertussen krijg je via de app omgevingsbeelden vanuit de F015 te zien die je tonen waar hij zich op dat moment bevindt. Je kunt zo exact timen wanneer je naar buiten moet om in te stappen. De portieren openen onder een hoek van 90 graden en scharnieren in tegengestelde richting van elkaar, want dat geeft het gevoel dat je welkom bent.

Geef een adres in en de F015 brengt je naar de opgegeven locatie. De voorste stoelen kunnen 180 graden draaien zodat voor- en achterpassagiers naar elkaar kijken. Het moet het gevoel van een loungeruimte opwekken waar je relaxt met vrienden en kennissen verblijft. Via verschillende schermen krijg je beelden van de omgeving door of kun je contact hebben met vrienden elders.

Door de deels afgeplakte ramen kun je als omstander geen oogcontact maken met de inzittenden of de bestuurder (de F015 is ook zelf te rijde), daarom verzorgt de auto de communicatie. De Mercedes kleurt bijvoorbeeld zijn grille blauw als hij autonoom rijdt. Heeft een bestuurder de controle dan wordt de neus van de F015 wit.

Staan er voetgangers op het punt om de weg over te steken, dan projecteert de F015 volledig zelfstandig graphics op de weg. Zo weten ze waar de auto tot stilstand komt. Mocht er geen zebrapad zijn, dan kan de techniek die op de weg projecteren. Achteropkomend verkeer krijgt signalen door middels  rode lampen achterop de Mercedes, die met woorden als stop, brake of park aan volgers duidelijk maken wat de auto gaat doen.

Toekomstmuziek? Mercedes denkt van niet. Lees alle details van de Mercedes F015 in Autovisie Magazine 10, die nu in de winkel ligt.

Hoe ziet de auto van de toekomst er uit? De F015-concept car is Mercedes’ visie op de auto van ná 2030. Met een speciale app roep je de auto op en komt hij volledig autonoom aanrijden. Na het instappen rijdt hij je autonoom naar je eindbestemming.

Posted by Autovisie on vrijdag 8 mei 2015

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.