Autovisie
Autovisie Nieuws 14 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Mercedes-Benz E-Klasse met autonoom systeem niet te importeren

Mercedes-Benz levert de nieuwe E-Klasse in Duitsland met Active Lane Change Assist. In Nederland is die functie om autonoom van rijbaan te wisselen (nog) niet toegestaan. Maar hoe zit het als je een nieuwe E-Klasse importeert?

Mercedes E-Klasse
Mercedes E-Klasse 2016

Wel rijden…

De nieuwe E-Klasse staat nog maar net in de showroom. Een van de nieuwste functies, de rijbaanwisselassistent, wordt in ons land niet geleverd, omdat er voor ons land geen typegoedkeuring voor bestaat. In Duitsland maakt de functie deel uit van twee grote assistentiepakketten, waar meerdere opties in worden meegenomen. Maar mag je er in Nederland dan wel de weg mee op? “In Nederland mag een E-Klasse met een Duits kenteken de functie gewoon gebruiken”, vertelt een woordvoerder van Mercedes-Benz Nederland. “Er wordt heel hard gewerkt om het ook in Nederland goedgekeurd te krijgen.”

… maar niet importeren

De auto mag hier dus wel op Duitse platen rijden, maar als je hem met het systeem wilt importeren, is dat voorlopig onmogelijk. “De E-Klasse met het systeem heeft een speciale typegoedkeuring voor Duitsland gekregen”, zegt de woordvoerder van de RDW. “Voor Nederland is die goedkeuring er niet. De E-Klasse met het systeem is in Duitsland speciaal toegelaten, dus heeft hij geen Europese typegoedkeuring. Het geldt echt alleen in Duitsland.”

BEKIJK OOK: VIDEO: REVIEW NIEUWE MERCEDES-BENZ E-KLASSE

Mercedes-Benz E-Klasse Limousine (W 213) 2016Mercedes-Benz E-Cl

Typegoedkeuring

Overigens heeft Tesla een dergelijk systeem wel beschikbaar op de Model S, maar daar is de typegoedkeuring wel op Europees niveau geregeld, ook al is de functionaliteit nog in een betastadium. Dit had Mercedes-Benz overigens ook kunnen doen, maar de Duitsers gebruiken het thuisland nu als testland. De typegoedkeuring voor de Active Lane Change Assist volgt waarschijnlijk over een paar maanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.