Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 10 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

McLaren lepelde F1-motor in een BMW M5

De McLaren F1 is en blijft een van de meest iconische wagens ooit gemaakt. Maar voordat deze het levenslicht zag, werd de V12 van BMW uitvoerig getest in een E34 BMW M5 Touring.

 

Het is niets nieuws dat autofabrikanten bestaande voertuigen gebruiken voor het testen van nieuwe onderdelen of features. Doorgaans wordt dit wel gedaan in vergelijkbare voertuigen, want dat komt de testresultaten ten goede. McLaren pakte het iets anders aan toen ze de McLaren F1 aan het ontwikkelen waren. De 6,1 liter V12 van BMW werd destijds namelijk in een E34 BMW M5 Touring gelepeld.

BMW M5 Touring

Podcast

Hier kwam Chris Harris in zijn podcast ‘Collecting Cars‘ achter toen hij David Clark interviewde. Clark was verkoopdirecteur van McLaren Cars tussen 1994 en 1998. Hij vertelde dat hij zelf nog heeft gereden in de BMW M5 met daarin de 6,1 liter V12 die later in de McLaren F1 zou worden gebruikt. Door het testen van Clark en zijn team werd ook het uiteindelijke vermogen van het blok bepaald: 627 pk.

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe McLaren het überhaupt voor elkaar heeft gekregen om een V12 in een auto te krijgen die oorspronkelijk alleen ruimte bood voor een M20 zes-in-lijn of een V8. Eigenlijk is dat heel simpel, want de V12 was eigenlijk niets meer dan twee M20 zes-in-lijns die aan elkaar geplakt waren. Dit maakt de V12 smaller dan de al bestaande V8. De ruimte in de M5 was dus voldoende om er relatief makkelijk twaalf cilinders in kwijt te kunnen.

McLaren F1

Historie

De E34 BMW M5 met McLaren V12 bestaat nog steeds. Hij is in bezit van BMW en staat op een geheime locatie in een geheime collectie. Clark, Harris en wij hopen dat BMW de auto ooit nog tentoon zal stellen. Het is een belangrijk en prachtig stuk historie.

Extra grappig detail is dat de V12 van BMW in een minder extreme variant afkomstig is uit de BMW 850CSI. Een auto die wel door de M-divisie onder handen was genomen, maar niet het M-logo mocht dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.