Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 10 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Niet iedereen is blij met de nieuwe De Tomaso P72

Vorige week keken we met open ogen naar de foto’s van de nieuwe De Tomaso P72. Het model dat voor de wederopbouw van het befaamde merk moet zorgen, werd op Goodwood voor het eerst aan de wereld getoond. 

De Tomaso P72

De hele autowereld keek vorige week ademloos naar de nieuwe creatie van het Italiaans-Argentijnse De Tomaso. De P72 moet het merk, dat verantwoordelijk was voor 0nder andere de Pantera en de Mangusta, nieuw leven inblazen. De wagen is gebaseerd op een racer die Alejandro de Tomaso in de jaren ’60 in samenwerking met Carrol Shelby bouwde. Waar menig autoliefhebber genoot van de vloeiende lijnen en het bloedmooie interieur van de P72, is toch niet iedereen blij.

Tweet

Daaronder vallen vooral de mannen van het Amerikaanse Scuderia Cameron Glickenhaus (SCG). Maandag stuurden zij een flink boze tweet de wereld in.  Daarin vergeleken ze de P72 met hun eigen bijzondere creatie, de P4/5. Daarmee beschuldigen ze De Tomaso van plagiaat. Ook het interieur is volgens de Amerikanen gestolen van Pagani.

Tweet Scuderia Cameron Glickenhaus

 

Je hoeft niet heel goed te kijken om de overeenkomst tussen beide wagens te zien. Vooral de koplampen, luchtgaten en de bolvormige capsule lijken enorm op elkaar. Scuderia Cameron Glickenhaus claimt zelfs dat de persoon die de ‘one-off’ P4/5 wilde kopen, de P72 van De Tomaso in eerste instantie direct voor een P4/5 aanzag.

In een e-mail aan Jalopnik gaan de mannen van SCG eindeloos door over het vergelijk. Norman Choi, CEO van De Tomaso, laat duidelijk weten dat de designers van de P72 echt geprobeerd hebben om van de auto een hommage aan de originele P70 te maken. Maar daar geloven ze in Amerika niets van.

Prototypes

Nu laat De Tomaso via een officieel bericht nogmaals weten dat de P70 niets te maken heeft met de SCG P4/5. Hun nieuwe supercar is gebaseerd op de prototypes die het merk in de jaren ’60 maakte. Voor de duidelijkheid voegde De Tomaso daar een afbeelding met de schetsen van die drie prototypes toe, waar uiteindelijk ook de P72 uit voortgevloeid is.

Wij oordelen pas als we de P72 aankomende vrijdag in het echt bewonderen, tijdens de officiële onthulling in Nederland. Wil je zelf oordelen, kijk dan in dit bericht naar alle foto’s van de nieuwe Italiaan.

Conceptlijn De Tomaso

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.