Autovisie
Autovisie Nieuws 25 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Mazda bevestigt debuut elektro-auto op Tokyo Motor Show 2019

Het hoge woord is er uit. Mazda grijpt de Tokyo Motor Show 2019 aan om zijn eerste in serie gebouwd elektrische auto te presenteren. Hoe de auto gaat heten, is nog niet bekend.

    

De Japanse autobouwer werkt al jaren aan de elektro-auto. Alle details van het model worden op de Tokyo Motor Show 2019 bekend gemaakt. Bekend is dat de elektrische Mazda er in twee versies komt. Variant één is een puur elektrisch aangedreven model, variant twee is een uitvoering waarbij de elektrische aandrijflijn ondersteunt wordt door een verbrandingsmotor, in dit geval een rotatiemotor. Het blok, dat geschikt is voor benzine, lpg, cng en waterstof, is compact en kan zodoende eenvoudig in de auto ingebouwd worden. Het platform deelt de nieuweling met de recent gepresenteerde Mazda 3 en CX-30, maar de bodemsectie waarop ook de nieuwe 2 komt, is voor de elektrische Mazda aangepast.

Europa

De levering start pas komend jaar, maar Europa is de eerste markt waarop de auto leverbaar wordt. Dat bevestigde de fabrikant eerder aan Autovisie. De fabrikant ziet Europa als een cruciaal afzetgebied door de grote vraag naar elektro-auto’s en de sterke drang om de CO2-uitstoot terug te dringen. De productie heeft echter in Japan plaats. In welke fabriek Mazda de bouw van het model onderbrengt, maakt het bedrijf nog niet wereldkundig. Elke fabriek is flexibel en efficiënt om de productie voor zijn rekening te nemen.

Joint venture

De nieuwe elektrische Mazda is een ontwikkeling van de autobouwer zelf. Er wordt inmiddels aan andere modellen gewerkt, waarvoor Mazda samen met Japanse autobouwers als Toyota een joint venture heeft opgericht. Binnen het samenwerkingsproject worden technische componenten(zeg maar de architectuur) voor elektroauto’s ontwikkeld, bestaande uit onder andere de elektromotor en het accupakket. Een platform behoort niet tot de basis-ingrediënten. Daarin zijn alle merken later vrij om dat te bepalen, net als de modellen waarin de techniek gebruikt wordt. De eerste producten moeten na 2023 op de markt komen.

Tokyo Motor Show

De Tokyo Motor Show 2019 is voor het publiek geopend van 25 oktober tot en met 4 november. De Mazda EV laat zich 23 oktober voor het eerst zien.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.