Autovisie
Autovisie Nieuws 11 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Mag het wat langer? Audi bouwt A8 L extended

Maar liefst 1,21 meter langer dan een standaard A8 is hij, deze Audi A8 L extended. Hij wordt speciaal gemaakt voor de Noorse koning Harald.

Audi A8 L extended -3- Autovisie.nl

Wielbasis

Net als koning Willem-Alexander gaat koning Harald (79) van Noorwegen een Audi als staatslimousine gebruiken. Hiervoor werd de koning vervoerd in een Lexus LS600h. De nieuwe A8 L extended is een flinke maat groter en biedt plaats aan zes personen. In totaal is de auto 6,36 meter lang en heeft een wielbasis van 4,22 meter. Puur voor je beeld: dat is op twee centimeter na de lengte van een driedeurs Audi A3.

Audi A8 L extended -4- Autovisie.nl

Torsiestijfheid

Audi heeft er zoveel mogelijk voor proberen te zorgen dat de torsiestijfheid niet te lijden heeft gehad, ondanks de toegenomen lengte. Door aluminium verstevigingen in het dak en bodem aan te brengen, ligt de torsiestijfheid bijna op het niveau van de normale A8 L. Het dak heeft ook een 2,4 meter lang glazen paneel, dat ervoor moet zorgen dat er voldoende licht in het interieur komt.

V6

Waar Mercedes-Maybach de S 600 Pullman voorziet van een 6,0 liter V12, moet de Audi A8 L extended het stellen met de helft aan inhoud en cilinders. Audi voorziet de staatslimousine van een 3,0 liter V6 met 310 pk en 440 Nm. Daarmee gaat de 2.418 kg wegende limousine in 7,1 tellen naar de 100 km/h. De grote remschijven van de Audi S8 moeten ervoor zorgen dat hij ook vlot weer tot stilstand kan komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.