Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 1 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Lucid krijgt opnieuw met tegenslag te maken

Lucid Motors gaat de productie van de Lucid Air dit jaar met minimaal 6 duizend auto’s verlagen. Dit komt door een aantal belemmeringen in het productieproces.

Kleinere oplage

Het oorspronkelijke plan van de Amerikaanse fabrikant was om dit jaar 20 duizend auto’s te gaan produceren. Nu moet Lucid dat bijstellen omdat ze moeilijk aan bepaalde onderdelen kan komen. Naar schatting komt de werkelijke productie nu tussen de 12 en 14 duizend te liggen. Dit liet het bedrijf middels een statement weten aan investeerders. In die bekendmaking wordt niets gezegd over de gevolgen voor volgend jaar. In 2023 staat de nog steeds de bouw van 35 duizend Lucids Air op de planning.

Lucid Air

De aankomende SUV, de Lucid Gravity, wordt wel weer uitgesteld naar 2024. Hoogstwaarschijnlijk vanwege dezelfde reden. CEO Peter Rawlinson zegt dat deze beslissing Lucid meer tijd geeft om te leren van de uitrol van de sedan en zo de beste werkwijze toe te passen bij de lancering van de SUV.

Specifieke onderdelen

De onderdelen die voor de vertraging zorgen blijken dit keer geen chips maar matten en glas voor de ramen te zijn, dat liet Rawlinson weten tijdens een telefonische vergadering. Over een tekort aan chips zei de Lucid-voorman niets en dat is wel opmerkelijk aangezien dat wereldwijde tekort veel autofabrikanten parten speelt.

Rawlinson sprak maandag wel de verwachting uit dat het onderdelen tekort zal afnemen in de tweede helft van 2022. Hij acht Lucid in staat om alsnog in te spelen op de vraag naar de 1111 pk sterke sedan.

Nog meer pech

Dit is bovendien niet de eerste sta-in-de-weg die Lucid recent is tegengekomen. Eind februari maakte Lucid namelijk aan hun klanten bekend dat er een probleem met de veerpoten was geconstateerd. Het bedrijf moest om die reden 203 auto’s terug naar de fabriek halen.

Daarnaast heeft het bedrijf de doelstellingen qua leveringen bij lange na niet gehaald. In het laatste kwartaal van 2021 zou het bedrijf 500 auto’s geleverd moeten hebben volgens het originele plan. In werkelijkheid zijn er slechts 125 bij hun eigenaar terecht gekomen. Dat is op z’n zachtst gezegd niet genoeg en doet ons denken aan lang vervlogen Tesla-opstartproblemen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.