Autovisie
Autovisie Nieuws 3 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Light cycle’ uit Tron: vleesgeworden filmheld

Nee, we zijn niet opeens Motorvisie geworden, maar deze werkende replica van een ‘light cycle’ uit de film Tron is te bizar om hier niet te laten zien. En met een verwachte opbrengst van tussen de 23.000 en 37.000 euro is het nog een koopje ook.

Tron ‘light cycle’

Het apparaat maakt deel uit van de Andrews Collection, de enorme verzameling die de Amerikaanse ondernemer Paul Andrews en zijn zoon Chris door de jaren heen hebben opgebouwd en waarvan op 2 mei vijfenzeventig auto’s en nog veel meer memorabilia onder de hamer gaan bij RM Auctions.

Deze bijzondere motorfiets is gebouwd in opdracht van vader en zoon Andrews nadat ze de film Tron: Legacy (2010) hadden gezien, het vervolg op het originele Tron uit 1982. Beide rolprenten spelen zich voor een groot deel af in een computerwereld, waarin personages zich verplaatsen op bliksemsnelle, zogenoemde ‘light cycles’.

“De bliksemsnelle ‘light cycles’ trekken muren van licht over een rastervloer”

In de eerste film werden ze gebruikt in een strijd op leven en dood tussen de hoofdpersonages en een kwaadaardig computerprogramma. Wie ooit een Nokia-telefoon heeft gehad, zal de race herkennen als een variant op het spelletje Snake. De ‘light cycles’ – die haakse bochten kunnen nemen – trekken muren van licht over een rastervloer. Berijders die op een muur van een ander botsen, laten het leven.

De replica is uiteraard aan onze natuurwetten gebonden, maar werkt wel degelijk. Voor de aandrijving zorgt een 96 volt elektromotor, die wordt gevoed door lithiumbatterijen en is gekoppeld aan een elektronische transmissie. Accelereren gaat via een door een computer aangestuurde ‘gashendel’, de voor- en achterremmen zijn hydraulisch.

Het bouwjaar van de motorfiets is 2012. Sindsdien is er een aantal keren kort mee gereden, dit om hem in een werkende conditie te houden. De machine is nog zo goed als nieuw en past, volgens de verkoper, perfect in de collectie van een filmverzamelaar. Fans van Tron weten dus nu waar ze moeten zijn op 2 mei: in Fort Worth, Texas op de veiling van de Andrews Collection.

Fotocredits: RM Auctions

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.