Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 2 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Lexus doopt eerste volledig elektrische model RZ

De eerste, specifiek als elektromodel ontwikkelde Lexus krijgt de naam RZ. Dat heeft de autobouwer bekendgemaakt tijdens een grootste presentatie in Brussel, waar het zijn toekomstplannen voor elektromodellen ontvouwde. De Lexus RZ, oftewel ‘Recreational Zero’, wordt halverwege 2022 voorgesteld.

De aanduiding Lexus RZ werd al in de zomer van 2020 in de Verenigde Staten, Australië en Europa gedeponeerd en de fabrikant registreerde de aanduiding half oktober in verschillende Aziatische merken. Daarmee geeft het merk aan dat de RZ een wereldspeler wordt en in tal van markten leverbaar wordt. De fabrikant liet overigens ook de aanduiding Lexus RZ 450e vastleggen. De E is de naam staat voor Electric, maar dat is overdreven aangezien de RZ reeds voor elektromodel staat. De crossover – vandaar de R in de naamgeving – stoot geen CO2 uit. Vandaar de Z van Zero in de aanduiding.

lexus
Lexus LF-Z

Alleen elektrisch

De RZ is specifiek als elektromodel ontwikkeld. Hij staat op Toyota’s e-TNGA-platform, dat Lexus voor louter elektrisch aangedreven modellen gebruikt. De gehele architectuur is rondom de elektrische aandrijflijn ontwikkeld. Het accupakket bevindt zich tussen de wielen en maakt deel uit van de structuur van het koetswerk. De elektromotor heeft een plekje aan de voorzijde gekregen, terwijl een tweede krachtbron achterin wordt geplaatst. De fonkelnieuw ontwikkelde aandrijflijn en platform worden voor de RZ verpakt in een crossover-koetswerk, dat grote gelijkenissen vertoont met de koetswerkvorm van de Toyota bZ4x.

20 nieuwe modellen Lexus onderweg, LF-Z is er een van

Wat de nieuwe systemen op de Lexus LF-Z zijn

LF-Z Electrified

De Japanners presenteerden overigens al eerder een studiemodel, zoals hier afgebeeld. Daarmee liet het merk zien hoe de toekomstige elektro-auto er uit komt te zien. Het studiemodel van de crossover was 4,88 meter lang en kwam in de breedte tot liefst 1,96 meter. De hoogte bedroeg 1,60 meter. De maatvoering wijkt sterk af van die van de Toyota bZ4X. Overigens luisterde het conceptmodel naar de naam LF-Z Electrified. LF staat traditioneel bij het merk voor Lexus Future. De erachter geplakte Z gaf dus al aan met welke naam de wereld rekening moest houden.

Lexus UX300e
Lexus UX300e Lexus

Lexus UX300e

Voor Lexus is de RZ de tweede elektro-auto binnen het programma. Het merk levert al de UX300e, maar dat model deelt zijn technische basis met de benzineversies van de compacte crossover. De RZ is louter voor elektro-aandrijving ontwikkeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.