Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 11 dec 2020
Leestijd: 1 minuut

LeasePlan bouwt eigen laadnetwerk: ‘Nederland loopt hopeloos achter’

Leasemaatschappij LeasePlan wil komend jaar zelf laadpalen voor elektrische auto’s gaan exploiteren. Dat zegt Berno Kleinherenbrink van LeasePlan op BNR Nieuwsradio. Eerder klaagde LeasePlan-topman Tex Gunning al over de slechte laadinfrastructuur in Nederland.

De plannen voor een eigen laadnetwerk bevinden zich volgens Kleinherenbrink nog in een vroeg stadium. “We verwachten volgend jaar in Nederland dat te gaan aanbieden. We kijken ook naar België en de UK waar ook veel gebeurt op dat gebied’, zegt hij.

Leaseplan als concurrent voor Fastned

LeasePlan wil op termijn een netwerk van laadpalen exploiteren. Bekende exploitanten zijn onder andere Allego, NewMotion en Fastned.

LeasePlan-topman Tex Gunning deed op BNR eerder zijn beklag over de slechte laadinfrastructuur in Nederland. De infrastructuur voor het laden van elektrische auto’s loopt volgens hem hopeloos achter in Nederland. Er zijn te weinig laadpalen en ze worden verkeerd gebruikt. ‘Er zijn te weinig palen en het managen van die palen gaat niet goed. Mensen kunnen gewoon hele dagen hun auto laten staan. Dat helpt ook niet’, zei hij. Dit zorgt niet alleen voor problemen in Amsterdam, maar in alle grote steden in Nederland. ‘En dat moet opgelost worden’, vindt Gunning.

‘Er zijn te weinig palen en het managen van die palen gaat gewoon niet goed.’

Tex Gunning LeasePlan
LeasePlan-topman Tex Gunning hekelt de laadinfrastructuur in Nederland. (Afbeelding: LeasePlan)

Hoge laaddichtheid

Hoewel Gunning van mening is dat Nederland achterloopt, heeft ons land toch een hoge laaddichtheid. Er staan momenteel bijna 60.000 openbare laadpalen, waarvan meer dan duizend snelladers, in Nederland. Dat aantal is de afgelopen jaren snel toegenomen. In 2018 waren er nog maar 38.000 openbare laadpalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.