Autovisie
Autovisie Nieuws 10 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Lancia Stratos: wigvormige wereldkampioen

Al hadden we niets, maar dan ook niets te melden over deze Lancia Stratos HF Stradale, dan nog hadden we dit stuk geplaatst. Immers, hoe luidde het cliché ook alweer? Een paar foto’s zeggen meer dan duizend woorden toch?

Lancia Stratos HF Stradale

Deze prachtige pistachegroene Stratos HF Stradale uit 1974 zou ooit door Lancia omgebouwd worden naar een rallywagen, maar dat is om een of andere reden niet gebeurd. De fabriek verkocht hem door aan een dealer in Noord-Italië, waar de wagen tot begin jaren negentig bleef. De huidige (en dus tweede) eigenaar heeft de Stratos gekoesterd en er slechts af en toe evenementen mee gereden. De Lancia is dan ook in ongerestaureerde, maar uitstekende conditie.

“Voor de aandrijving zorgt een 2,4 liter V6 van Ferrari”

Voor de aandrijving zorgt een 2,4 liter Ferrari-V6 met drie Weber-carburateurs, die zijn 192 pk via een handgeschakelde vijfbak aan alle vier wielen doorgeeft. De Stratos gaat ermee in zo’n vijf seconden van stilstand naar 100 km/h en door naar een topsnelheid van 225 km/h. Prestaties waarmee de wig op wielen de rallywereld op zijn kop zette. De Lancia won het wereldkampioenschap in 1974, 1975 en 1976.

Chassisnummer 829AR0 001571 wordt op 23 mei geveild door RM Auctions tijdens het Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Wat de Stratos moet opleveren, is nog niet bekend. In de afgelopen twee jaar zijn er echter diverse exemplaren bij opbod verkocht. Zo werd in 2013 een rode Stradale afgehamerd op 376.750 euro, bracht een gele in februari van dit jaar 386.400 euro op en telde iemand vorig jaar niet minder dan 660.000 euro neer voor eentje met slechts 4.500 kilometer op de teller.

Fotocredits: RM Auctions

In juli 2014 reed Autovisie in een Stratos als onderdeel van een reportage over zijn wereldberoemde compacte V6, de Dino-motor.”De opvallendste Lancia ooit”, vonden we, “die de Ferrari die Dino moest heten moeiteloos tot supporting act weet te degraderen. Hier staat een performer die op elk podium domineert.” Hieronder een selectie van onze foto’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.