Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 15 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Lamborghini zet ultiem verkooprecord neer

Nooit eerder verkocht Lamborghini in één jaar zoveel sportwagens, nooit eerder verkocht Lamborghini zoveel sportwagens met een V10-motor en nooit eerder verkocht Lamborghini in een volledig jaar zoveel sportwagens met een V12-krachtbron. Het kan niet op bij de Italianen.

De fabrikant wist afgelopen jaar 3.815 sportwagens te verkopen. Dat betekent een afzettoename van 10% ten opzichte van 2016, want een jaar eerder verlieten 3.457 auto’s met de goud/gele stier op de neus de showrooms wereldwijd. Precies 2.642 exemplaren daarvan waren van het type Huracán met zijn V10-motor. De resterende 1.173 auto’s waren van het type Aventador en Centenario. Twee bizarre verkoopvolumes overigens, aangezien de afzet van de Huracán boven het verkooprecord van vóór de financiële crisis (2008: 2.430 stuks) ligt en de verkoop van de Aventador inmiddels de jaarverkoop van de Gallardo en Murciélago tezamen (!) over 2005 is gepasseerd.

Enorme klap

Trots meldt Lamborghini dan ook dat de verkoop van zijn sportwagens sinds 2010 zich jaar na jaar verbeterd en dat het huidige cijfer een verdriedubbeling van de verkoop betekent. Dat klopt, maar een kleine nuance is op zijn plaats. De Italianen kregen een enorme klap te verwerken tijdens de financiële crisis, zodat de afzet bijna halveerde tussen 2008 en 2010 .

Verpulveren

Mocht er dit jaar geen financiële crisis met een economische malaise of een oorlog uitbreken, dan verpulvert Lamborghini het huidige verkooprecord wederom. Het merk zal in maart de Huracán S introduceren en rond april starten met de levering van de Urus. De fabrikant heeft onlangs zijn nieuwe fabriek in gebruik genomen. De productiecapaciteit in het Italiaanse Sant’Agata Bolognese ligt nu op 7000 units per jaar, al wordt dat productievolume pas voor 2019 verwacht.

Verdeling

Lamborghini verdeelde afgelopen jaar de orders over vijftig landen, waar het merk 145 dealers heeft. De meeste exemplaren gingen naar de Verenigde Staten (1095 stuks), gevolgd door Japan (411), het Verenigd Koninkrijk (353), Duitsland (303), China (265) en Canada (211). Hoeveel exemplaren in Nederland zijn verkocht, is niet bekend. Afgelopen jaar gingen er in ieder geval vier Huracáns, drie Aventadors en één Centenario op Nederlands kenteken. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.