Autovisie
Autovisie Nieuws 20 nov 2018

Lamborghini Urus-koper wil minder lang wachten

Lamborghini zoekt naar mogelijkheden om de productie van de Urus op te voeren, nu de levertijd van de auto een probleem is geworden. Volgens Lamborghini’s topman Stefano Domenicali zijn de kopers van een Aventador en Huracàn wel bereid twee jaar te wachten, maar de klant van een Urus niet.

Lamborghini Aventador Urus Monaco

Lamborghini heeft een goedgevulde orderportefeuille voor de Urus. De productie voor 2018 was al voor de marktintroductie uitverkocht en de productieplaatsen voor 2019 zijn reeds vergeven. Wie nu bestelt, kan de SUV pas in de loop van 2020 bij de dealer ophalen. Om hoeveel auto’s gaat het dan? Dit jaar hoopt Domenicali 1.200 tot 1.300 exemplaren af te leveren. Dat zijn er een fractie meer dan gepland. Komend jaar hoopt het merk 3.500 stuks te bouwen, wat gelijk staat aan de productiecapaciteit in de fabriek te Sant’Agata Bolognese. Domenicali zegt tegen het autovakblad Automotive News nu naar mogelijkheden te kijken om 500 tot 1.000 productieplaatsen te creëren.

Inruilen

Domenicali geeft aan dat tweederde van de Urus-kopers geen auto inruilt, maar de Urus aan het wagenpark toevoegt. De Urus-klant heeft gemiddeld vier tot zes auto’s. Een derde van de kopers ruilt een performance-SUV in, zoals een Bentley Bentayga, AMG-model van Mercedes of een Porsche Cayenne Turbo.

Lamborghini Aventador

V6 wordt V8-hybrid

Voorlopig bouwt Lamborghini de Urus alleen met geblazen V8-motor. Een stekkerhybride staat voorlopig niet op de agenda. Volgens Domenicali heeft het bedrijf ten eerste niet de productieruimte om een tweede motorisering te bouwen en ten tweede is het plan om een stekkerhybride met een V6-motor te ontwikkelen wegens tegenvallend prestatieniveau overboord gezet, waardoor nu een krachtigere V8-hybride op stapel staat. Mocht de stekkerversie komen, dan pas na 2022, aangezien Domenicali zegt dat de opvolger van de Aventador de eerste hybride-auto van het merk is, gevolgd door de nieuwe Huracàn. De vervanger van de V12-sportwagen komt in 2021. De Huracàn komt daarna.

Lamborghini Huracan Performante Duik in de prijslijst 4
Lamborghini Huracán Performante

 

Verkooprecord

Met de Urus in het gamma zet Lamborghini een nieuw productie- en verkooprecord neer. De Italianen verwachten dit jaar op 5.300 tot 5.500 uit te komen, fors meer dan het recordvolume van 3.815 stuks over 2018. Komend jaar zal de afzet nog hoger liggen, aangezien 2019 het eerste volledige productiejaar voor de Urus is. De topman verwacht tussen de 7.500 en 8.000 auto’s te kunnen verkopen. De grens van 10.000 zou volgens hem alleen bereikt kunnen worden met een vierde productlijn, die, zoals Autovisie eerder onthulde, op z’n vroegst in 2025 komt. Dat wordt een vierpersoons model.

Automobili Lamborghini

 

Opleving

De productie van de Aventador staat met zo’n 1.000 (uitverkochte) exemplaren ook vast. De gerestylede en opgefriste Huracàn moet volgend jaar voor een lichte opleving van het V10-model zorgen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.