Autovisie
Autovisie Nieuws 23 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Lamborghini SCV12 heeft de sterkste ongeblazen V12 ooit

Lamborghini trekt bijna het doek van de SCV12, een auto waar we al een tijdje op zitten te wachten. De Italianen geven ‘m hun sterkste V12 ooit mee.

Een tijd terug presenteerde Lamborghini namelijk al de SC18: een one-off, straatlegale auto die gebouwd was voor het circuit. Daarna kondigde de sportwagenbouwer aan mogelijk mee te gaan doen aan de 24 Uur van Le Mans met een hypercar die voortboorduurt op die extreme SC18, ontwikkeld door Squadra Corse. De extreme trackauto is nu bijna klaar voor z’n wereldpremière.

Sterkste V12 ooit

Lamborghini laat namelijk weten dat het klaar is met de ontwikkeling van de auto. Het zal de hypercar deze zomer aan de wereld tonen. De SCV12 heeft de sterkste ongeblazen V12 die Lamborghini ooit heeft geproduceerd. De mannen uit het Lamborghini Centro Stile weten namelijk een vermogen van 830 uit de legendarische krachtbron te persen.

Lamborghini SCV12

Welke prestaties daar precies bij horen, deelt de fabrikant nog niet. Wel laat het weten dat de aerodynamica en downforce beter is dan een die van een gemiddelde GT3-auto. De neus van de SCV12 heeft dubbele luchtinlaten en een centrale ‘rib’ die de lucht naar de inlaat op het dak van de auto laat stromen, richting de motor. Ook de splitter, vinnen op de dorpels en de achtervleugel helpen voor het genereren van maximale downforce. Het chassis is volledig uit koolstofvezel vervaardigd, om een zo goed mogelijke power-to-weight ratio te creëren.

Achterwielaandrijving

Een sequentiële versnellingsbak met zes verzetten stuurt alle 830 paarden naar de achterwielen. Pirelli verzorgt de speciaal ontwikkelde slicks voor deze auto, die om de lichte magnesium wielen (19-inch voor, 20-inch achter) zitten.

De SCV12 wordt uiteraard gebouwd op de productielijn van de fabriek van Lamborghini Squadra Corse in Sant’Agata Bolognese, de befaamde thuisbasis van Lamborghini. De gelukkige kopers maken deel uit van een zeer exclusieve club: ze worden door de fabrikant meegenomen voor allerlei rijprogramma’s op de beroemdste circuit van onze planeet. Daarbij krijgen ze assistentie en begeleiding door het Squadra Corse-team en Emanuele Pirro, die de 24 Uur van Le Mans vijf keer won.

SCV12 naar Nederland

Autovisie kan melden dat er één SCV12 naar Nederland komt. Maar dat is niet de enige nieuwe Lamborghini die binnenkort onze landsgrenzen gaat passeren. De Italianen beginnen dit jaar namelijk ook met de levering van de extreme Sían, die zijn debuut kende op de IAA van Frankfurt. In december kunnen de eerste Amerikaanse klanten hun Sían verwachten. Van de eerste vijf auto’s die naar Europa komen (medio januari/begin februari), is er eentje voor een Nederlandse klant. Later wordt nóg een landgenoot eigenaar van de extreme Lambo.

Lamborghini Sián

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.