Autovisie
Autovisie Nieuws 23 jun 2020

Formule 1 wordt leuker met ‘inzichten van achter de pitmuur’

De Formule 1 en Amazon hebben een nieuwe reeks statistieken aangekondigd die fans meer inzicht moeten geven in wat er gebeurt tijdens een race. De statistieken zijn gebaseerd op de 1,1 miljoen datapunten die sensoren op de auto’s per seconde genereren en 70 jaar aan historische racedata.

De Amazon-cloud analyseert die die gegevens met machine learning om de cijfers live tijdens de race te tonen. De eerste cijfers zijn tijdens de Oostenrijkse Grand Prix op 3-5 julite zien. Fans die online kijken, kunnen in een later stadium zelf tijdens de race gegevens opvragen en vergelijken.

Formule 1 verrijkt met data

Zo zal er vanaf volgende maand een “car performance score” te zien zijn tijdens een wedstrijd waarmee fans de prestaties van verschillende wagens kunnen vergelijken. De “ultimate driver speed comparison” moet helpen om te bepalen welke coureur het snelste ooit is. Deelnemers aan een specifieke race worden met de “driver skills rating” real-time op rijvaardigheid beoordeeld. Er is zelfs een statistiek die toont hoe goed een bocht genomen wordt. Zo zie je straks bijvoorbeeld meteen welke deelnemer het best in vorm is.

Andere statistieken moeten aantonen hoe elk team presteert gedurende een wedstrijdseizoen. Amazon waagt zich zelfs aan racevoorspellingen op basis van oefen- en kwalificatierondes.

formule 1 data 2020
Voorbeeld van de data die tijdens een race in beeld verschijnt – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: F1)

Inzichten van achter de pitmuur

De inzichten komen veelvuldig terug in de uitzendingen van de races. Omdat racebanen zo lang zijn, kunnen tv-uitzendingen nooit alles laten zien wat er op het circuit gebeurt. Daar zouden de statistieken verandering in moeten brengen. “De F1-inzichten die we samen met Amazon creëren, zorgen ervoor dat fans dichter bij de baan kunnen komen dan voorheen,” zegt hoofdingenieur Rob Smedley van de Formule 1. “Inzichten van achter de pitmuur komen zo voor het eerst aan het licht.”

Reageer op artikel:
Formule 1 wordt leuker met ‘inzichten van achter de pitmuur’
Sluiten