Autovisie
Autovisie Nieuws 25 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Kwaliteit Tesla stelt fors teleur in nieuw onderzoek van J.D. Power

Er zijn maar weinig mensen die wat aan te merken hebben op de elektrotechniek van Tesla. Meer commentaar is er op de bouwkwaliteit van de Amerikaanse auto’s, zo blijkt maar weer.

J.D. Power, een Amerikaanse autoriteit op het gebied van data en analyses, doet jaarlijks een studie naar de kwaliteit van auto’s. Dat onderzoek wordt gezien als een norm voor de branche. Het doet onderzoek naar het aantal gemelde problemen per honderd voertuigen van een fabrikant. Die problemen variëren van zaken omtrent het infotainmentsysteem tot lak- en productieproblemen.

Eerste 90 dagen

Dit jaar kwam Tesla daar erg slecht uit. In de eerste 90 dagen van eigendom meldden Tesla-eigenaren meer problemen dan de andere 31 fabrikanten die zijn opgenomen in het onderzoek.

Tesla Model X a

Gemiddeld werden er per 100 voertuigen 166 problemen aangekaart. Dat lag voor Tesla echter veel hoger: voor dat merk ging het om 250 problemen per 100 voertuigen. Ter vergelijking: de topscorers in de lijst (Dodge en Kia) telden 136 problemen per 100 voertuigen.

Gepiep en gerammel voor Tesla

De problemen voor Tesla hebben vooral te maken met productiefouten en imperfecties in de lak. Ook sluiten carrosseriepanelen vaak niet goed op elkaar aan, zijn kofferbakken soms moeilijk te openen, is er veel windgeruis en ‘gepiep en gerammel’. “Dat zijn voornamelijk de resultaten van de kwaliteit van de fabriek”, zo laat J.D. Power weten.

Tesla Model 3 elektrische auto

Overigens komen al deze problemen niet als een verrassing. Tesla staat immers niet bekend om de superieure bouwkwaliteit van haar auto’s. In de beginjaren van het merk kregen vooral de Model S en Model X commentaar op de bouwkwaliteit. Veel van die oude problemen zijn al beter op de Model 3. De recent geïntroduceerde Model Y kent echter wel veel van die ‘oude’ problemen.

Minste problemen per fabrikant

De lijst met vijf autofabrikanten met de minste problemen ziet er als volgt uit:

  • Kia: 136 problemen per 100 auto’s
  • Dodge: 136
  • Chevrolet: 141
  • Ram: 141
  • Genesis: 142

Meeste problemen per fabrikant:

Opvallend is dat veel dure premiummerken onderaan deze lijst staan, zoals Jaguar en Porsche. Hieronder de vijf autofabrikanten met de meeste problemen per 100 auto’s:

  • Mercedes-Benz: 202 problemen per 100 auto’s
  • Volvo: 210
  • Audi: 225
  • Land Rover: 228
  • Tesla: 250

De volledige lijst is op de website van J.D. Power te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.