Remco Slump
Remco Slump Nieuws 11 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Koningin Elizabeth had blauw bloed, met een beetje benzine erin

Een koningin zit zwaaiend in een koets of op de tweede zitrij van een luxelimousine. Maar niet de recent overleden koningin Elizabeth. Ze was een rechtgeaarde petrolhead, die tot op hoge leeftijd liever zelf het stuur in handen nam, dan dat ze gechauffeerd werd. Wat er in haar koninklijke garage stond? Geen auto’s van Italiaanse, Duitse of Franse merken, natuurlijk. Elizabeth hield – hoe kan het ook anders – van Bentley, Jaguar en Land Rover.

Zet alle stereotypen van een prinses overboord, want Elizabeth voldeed er niet aan. In de Tweede Wereldoorlog zeurde ze haar vader, koning George, net zolang aan het hoofd tot ze bij de Auxiliary Territory Services van het Britse leger mocht.

Koningin Elizabeth
Foto: Ministry of Information / Imperial War Museums (Afbeelding: Ministry of Information / Imperial War Museums)

Daar werd ze opgeleid tot automonteur en chauffeur. Ze reed onder meer in vrachtwagens en ambulances. De kranten noemden haar Princess Auto Mechanic.

Koningin Elizabeth reed graag in haar handgeschakelde Land Rover

Toen Elizabeth in 1953 tot koningin werd gekroond, bleef ze autorijden. Waar de meeste leden van het Britse koninklijke huis een limousine met chauffeur prefereren, daar stapte de ‘queen’ graag achter het stuur van haar handgeschakelde Land Rover.

Koningin Elizabeth
Koningin Elizabeth achter het stuur van haar Range Rover. Foto: Daniel Leal / AFP

Ze werd vaak gespot op haar landgoed, rijdend in een Land Rover, Range Rover of Jaguar, met haar hoofd net boven het stuurwiel uit.

Elizabeth was de enige persoon in het VK die geen rijbewijs nodig had

Elizabeth was de enige persoon in het Verenigd Koninkrijk die geen rijbewijs nodig had om op de openbare weg te mogen rijden. Soms verraste ze andere staatshoofden met haar coureurskunsten. Bekend is het verhaal van de Saoedische koning Abdoellah, die een rondleiding kreeg over het landgoed Balmoral. Hij had niet verwacht dat Elizabeth hem zelf zou rondrijden, onder meer omdat vrouwen in zijn land geen auto mochten besturen.

Saoedische koning doodsbang tijdens rit met koningin Elizabeth

De koningin startte haar Land Rover en spurtte weg, met Abdoellah op de passagiersstoel en een tolk achterin. Ze reed met hoge snelheid over smalle weggetjes en praatte ondertussen honderduit. De Saoedische koning voelde zich er niet lekker bij. Hij vroeg zijn tolk om alsjeblieft aan Elizabeth te vragen of ze wat langzamer kon rijden en op kon letten.

Onder de hamer: Auto’s met een adelijke titel

Bentley ontwikkelde speciaal voor de koningin de State Limousine

Overigens had Elizabeth ook een limousine waarin ze werd rondgereden. In 2002 bouwde Bentley twee exemplaren van de State Limousine. Dit ter gelegenheid van haar Golden Jubilee (50 jaar op de troon).

Koningin Elizabeth
Foto: Bentley

De Bentley State Limousine is ontwikkeld op basis van de Arnage en heeft een twinturbo V8 met 406 pk en 835 Nm aan boord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.