Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 20 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Koenigsegg begint met productie 1600 pk sterke Jesko

Lange tijd bleef het stil rondom de Koenigsegg Jesko. Nu is er groot nieuws, want de Zweedse hypercar moet in de lente van 2022 op de stoep bij zijn klant staan. Dit is het preproductiemodel!

De Koenigsegg Jesko werd in 2019 op de Autosalon van Genève aangekondigd en liet iedereen snakken naar adem, gezien de indrukwekkende prestaties. De hypercar heeft een V8 met dubbele turbo, die zonder de hulp van elektrokracht een duizelingwekkende 1600 pk produceert. Dat is, als je ‘m E85 geeft. Anders produceert-ie een stuk minder, namelijk 1280 pk. Het verplaatsen van al dat vermogen gebeurt via een negentraps automaat. Het is niet voor niets dat Koenigsegg deze heeft gedoopt tot Light Speed Transmission (LST), want het beweert dat dit de snelst schakelende versnellingsbak ter wereld zal zijn.

Het concept van de Koenigsegg Jesko.

Naast de waanzinnige hoeveelheid paardenkrachten, produceert hij ook nog eens 1500 Nm aan koppel. Dat doet de achttpitter bij 5100 omwentelingen per minuut (de max ligt op 8.500 tpm). De statistieken van deze hypercar zijn dan ook om van te smullen. De Jesko genereert een indrukwekkende 800 kilogram aan downforce bij een snelheid van 250 km/h, en dan loopt op naar 1000 kilogram bij 275 km/h. Als de topsnelheid van 485 km/h gehaald wordt, dan produceert de auto precies evenveel downforce als z’n gewicht: 1400 kilogram.

Daar is de Jesko dan

Daarna bleef het dus lange tijd stil rondom de Jesko, al gaf het Zweedse bedrijf wel tussendoor als snoepje een filmpje van het geluid van de V8. Nu heeft Koenigsegg beelden de wereld ingestuurd van het preproductiemodel van de langverwachte hypercar.

Gehuld in Tang Orange Pearl met zilveren en koolstofvezel-accenten is hier de Jesko zoals deze vanaf 2022 op het asfalt moet komen te staan. Qua looks zou het niet verrassend zijn als deze auto op de posters pronkt in de kamers van zowel jong als oud. Op de achterzijde gaat alle aandacht uit naar de enorme spoiler, die een groot deel van de neerwaartse kracht genereert.

Bij het stuur bevindt zich het zogenaamde SmartCluster-instrument. Dit display achter het stuur is volgens Koenigsegg geïnspireerd door de racerij en draait mee met het stuur. Uiteraard mag een (nieuw en geüpdatet) infotainmentscherm met touchscreen niet ontbreken.

Van de Jesko zullen er 125 gemaakt worden. Het gaat dan om het standaardmodel en de ‘Absolut’-edities. De eerste exemplaren moeten in de lente van 2022 bij de gelukkige klanten arriveren. En o ja, de auto kost minstens drie miljoen dollar – exclusief belastingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.