Autovisie
Autovisie Nieuws 8 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Kijktip: Andere Tijden – Het drama van DAF in Dakar

Een speciale Dakar-uitzending morgen van geschiedenismagazine Andere Tijden. We zien het verhaal van Brabander Jan de Rooy, die in de jaren tachtig furore maakte als rallyracer toen DAF hem vroeg om deel te nemen aan een race waarvan hij nog nooit had gehoord: de Dakar-rally. Hij reeg de successen aaneen totdat het tijdens de woestijnrace van 1988 gruwelijk misging.

De DAF van de Rooy was oppermachtig, maar werd desondanks ieder jaar nog iets verder opgevoerd. Er werd zelfs een dubbele motor in gemonteerd. Het team van DAF was dermate oppermachtig dat er van concurrentie nauwelijks meer sprake was. In 1987 raasde de Rooy wederom met duizelingwekkende snelheden door het mulle zand en werd met grote afstand kampioen.

“Zelfs Ari Vatanen, leider in het klassement, werd voorbijgereden door de DAF”

Het succes smaakte naar meer. In 1988 wilde De Rooy de strijd aangaan met de auto’s in het algemeen klassement. Een tweede DAF werd ingezet om het vrachtwagenklassement te winnen en De Rooy kreeg vrij spel. Zó oppermachtig was het Eindhovense team. Zelfs Ari Vatanen, de vliegende Fin en leider in het klassement in zijn Peugeot 405 T16, werd op een dag voorbijgereden in de woestijn. Een onvergetelijk gezicht.

Maar toen ging het mis. Theo van de Rijt, de bestuurder van de tweede DAF, sloeg over de kop en zijn teamgenoot Kees van Loevezijn werd gelanceerd uit de vrachtwagen. Van Loevezijn overleefde het ongeluk niet en Van de Rijt raakte zwaargewond. DAF trok zich onmiddellijk terug uit de Parijs-Dakar rally.

Andere Tijden is zaterdagavond om 21:25 te zien op NPO 2.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.