Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 22 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Kia’s designbaas ziet EV6 GT als opvolger Stinger

Het is de vraag of de Kia Stinger een opvolger krijgt. In gesprek met het Engelse medium AutoCar geeft de designbaas van het merk aan dat de EV6 GT gezien kan worden als de nieuwe Stinger.

Kia’s ontwerpchef Karim Habib, voorheen werkzaam bij BMW, geeft op de Los Angeles International Auto Show aan AutoCar aan dat “de geest van de Stinger blijft en zal blijven. Ik  vindt het geweldig dat de EV6 de genen van de Stinger heeft. We zijn bezig om daar een GT van te maken, en de topversie heeft de genen van de Stinger.” Kia Stinger

Europees idee

De Stinger is pas vier jaar op de markt, maar de auto werd al als concept car aan het begin van het vorige decennium gepresenteerd. Het model komt voort uit een idee van de designafdeling, waarvoor de internationale ontwerpchef Peter Schreyer en de Europese designbaas Gregory Guillaume verantwoordelijk voor zijn. Het duurde ongekend lang voordat Kia’s management groen licht voor de grote sportsedan gaf. Hij kwam er als imagebuilder voor het merk. Het absolute topmodel van de Stinger-familie draagt de aanduiding GT en beschikt over een V6-motor.

Precisie-wapen

Hoewel de auto goed was voor het imago van Kia en positieve recensies kreeg, bleven grote verkoopvolumes uit. De totaalafzet helpt niet om Kia direct een opvolger te laten ontwikkelen. De Zuid-Koreanen kijken liever naar de toekomst en zien een potente elektro-auto nu als vaandeldrager voor het modellengamma. De EV6 krijgt de rol toebedeeld, zij het als GT-versie. “De Stinger is een auto geweest die een transformatie heeft veroorzaakt en een heel nieuw perspectief laat zien over wat Kia kan zijn: sportief en een precisie-rijwapen. De EV6 doet nu hetzelfde”, legt Habib uit. Kia Stinger

Alleen nog als V6

Voorlopig blijft Kia de Stinger doorbouwen. In Nederland is de sportsedan met Maserati-uitstraling in een uitgekleed leveringsprogramma leverbaar. Voor de aandrijving van het model is er louter een V6-motor beschikbaar, de bekende 3.3 V6 met 366 pk. De viercilinder benzine- en dieselmotoren zijn verdwenen. Naar verluidt maakt Kia de Stinger nog twee jaar.

Sjoerds Weetjes Kia Stinger GT

Op de vraag waarom Kia zeven jaar de tijd nodig had om de Stinger van conceptversie tot productiemodel te ontwikkelen, geeft Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je het antwoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.