Autovisie
Autovisie Nieuws 5 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Kekke driewielers van Vanderhall zetten koers naar Nederland

Er komt een nieuw automerk op de Nederlandse markt, Vanderhall uit het Amerikaanse Utah. Importeur wordt Bond Den Haag. Het contract met de Amerikaanse autobouwer is recent getekend.

Vanderhall richt zich momenteel alleen op de thuismarkt, maar de onderneming is enthousiast over de verkoop van de verschillende modellen buiten Amerika, stelt Rene Chaudron van Bond Den Haag. “De eerste exemplaren voor Europa zijn al deels aangepast en in productie genomen. We verwachten de auto’s op korte termijn in Nederland, zodat we aan de typegoedkeuring kunnen gaan werken. Vanderhall heeft aangegeven de modificaties die nodig zijn voor levering in Europa meteen door te voeren.” Zo zal de auto voor Europa een mistachterlicht en een binnenspiegel krijgen. Welke andere wijzigingen moeten worden doorgevoerd, moeten tests uitwijzen.

Autosalon van Brussel

Bond Den Haag, waarvan het management onlangs de Vanderhall-fabriek in Utah bezocht, verwacht begin 2019 met de levering van start te gaan. Het publieksdebuut staat gepland voor de Autosalon van Brussel, die in januari wordt gehouden.

General Motors

Het programma van Vanderhall bestaat uit verschillende modellen, maar het drieluik Venice, Edison en Carmel zijn alle gebaseerd op het concept van een driewielig voertuig zonder dak. Afhankelijk van de uitvoering heeft de 3,58 meter lange open auto een hoge of lage voorruit en hoge of lage flanken. In alle gevallen beschikt de Vanderhall met zijn carrosserie van composiet over een 1,4 liter viercilinder motorblok, dat de autobouwer van General Motors betrekt. De voorin geplaatste krachtbron levert met dank aan een turbo meer dan 180 pk en brengt de sportwagen in iets meer dan 4,5 tellen van stilstand naar 100 km/h. De topsnelheid bedraagt 224 km/h. Later zal Vanderhall ook met een volledig elektrische versie komen, die Bond Den Haag eveneens gaat leveren. Dat model krijgt twee elektromotoren van 52 kW per stuk. De elektrokracht brengt de tweezitter in ongeveer 4,1 tellen van stilstand naar 100 km/h. Op een volle acculading (30 kW lithium-batterij) zou je naar verwachting van de fabrikant 320 km kunnen afleggen.

Prijzen

Chaudron verwacht de Vanderhall in Nederland voor ruim onder de 50.000 euro aan te kunnen bieden. Hij kiest voor een complete uitvoering, die echter zal afwijken van de Amerikaanse aankleding. Deze zogenaamde Euro-spec wordt exclusief voor Bond Den Haag vervaardigd. Het bedrijf zoekt nog verkooppunten in Europa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.