Autovisie
Autovisie Nieuws 28 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Jaguar Land Rover onderzoekt vertrouwen in autonome voertuigen

Zou Jaguar Land Rover geïnspireerd zijn geraakt door het Pixar-personage WALL-E bij het ontwerpen van deze intelligente autonome pods? De pods met ‘virtuele ogen’ lijken er namelijk erg sterk op.

Oogcontact

Nog veel interessanter is het verhaal achter deze pods. De zelfrijdende en intelligente voertuigen hebben grote ‘virtuele ogen’ om contact te zoeken met andere weggebruikers, onder meer door ‘oogcontact’ te maken met voetgangers. Jaguar Land Rover werkt samen met psychologen om het menselijk vertrouwen in zelfrijdende auto’s te begrijpen.

Zorgen over veiligheid

Dat is volgens Jaguar Land Rover noodzakelijk omdat uit onderzoek blijkt dat 63 procent van de voetgangers en fietsers zich zorgen maakt over hun veiligheid als ze de weg moeten oversteken in de toekomst. Met de pods wordt onderzocht hoeveel informatie zelfrijdende auto’s in de toekomst moeten delen met voetgangers om deze kwetsbare weggebruikers te laten vertrouwen in de technologie.

Psychologen

Jaguar Land Rover werkt binnen dit project samen met psychologen om beter te begrijpen hoe voertuiggedrag het vertrouwen van de mens in nieuwe technologie kan beïnvloeden. Waar gaan de pods autonoom rijden? Op een speciaal aangelegd straatdeel in Coventry. Tijdens het rijden analyseren de pods tegelijkertijd het gedrag van voetgangers als die wachten om over te steken. De tests maken deel uit van een grotere studie naar hoe toekomstige, verbonden en autonome voertuigen menselijke gedragskenmerken en reacties tijdens het rijden kunnen kopiëren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.