Remco Slump
Remco Slump Nieuws 23 jul 2023
Leestijd: 1 minuut

Is een totaalverbod op alcohol achter het stuur wel haalbaar?

In Nederland mag je deelnemen aan het verkeer met maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed. Veilig Verkeer Nederland wil daarvan af. Er moet een totaalverbod op alcohol achter het stuur komen, vindt de organisatie. Maar is dat haalbaar?

Bij een op de vijf verkeersongevallen is alcohol of drugs in het spel. Daarom moet rijden onder invloed een stuk harder worden aangepakt, vindt VVN. Zelfs met twee biertjes op (dat is zo’n 0,5 promille) in de auto stappen, zou verboden moeten worden.

Automobilisten met alcohol op

De aanleiding van de uitspraak van VVN is een onderzoek van verzekeringsmaatschappij Univé, waaruit zou blijken dat 27 procent van de Nederlandse automobilisten weleens met drank op gaat rijden.

Tesla verkoopt nu belachelijk duur bier in Cybertruck-flesjes

Bij 10 procent van de respondenten is dat meer dan de toegestane hoeveelheid en 7 procent van de onderzochte bestuurders denkt zelfs dat alcohol helemaal geen effect heeft op zijn of haar rijvaardigheid.

Totaalverbod moeilijk te handhaven

Een totaalverbod moet de verkeersveiligheid verbeteren, is nu het idee. En dan moet ook gelijk de pakkans omhoog. In Den Haag wordt al gewerkt aan een effectievere combinatie van preventie en handhaving, maar voor een maximumpromillage van 0,0 procent is weinig politieke steun.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid begrijpt dat wel, aangezien een volledig verbod op alcohol achter het stuur in de praktijk buitengewoon moeilijk te implementeren is.

Zoveel procent van de dodelijke ongelukken komt door gebrek aan slaap

Het menselijk lichaam produceert ook zelf een beetje alcohol, bijvoorbeeld door vergisting na een maaltijd. Op die manier kan er een beetje alcohol in iemands bloed komen en dan zit die persoon al boven de 0,0 promille.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.