Autovisie
Autovisie Nieuws 8 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Ineos Grenadier uit Smart-fabriek?

Het Te Koop-bordje staat vers in de voortuin van de Smart-fabriek in het Franse Hambach of de eerste gegadigde heeft zich aangediend. Het is de Engelsman Sir Jim Ratcliffe, die vorige week het nieuwe automerk Ineos introduceerde. De Engelsman wil in de Smart-fabriek de Grenadier 4×4 bouwen.

Het nieuwe merk Ineos heeft aangegeven serieus in gesprek te zijn met Smarts moederconcern Daimler, dat graag van de faciliteit af wil. Mocht Ineos de fabriek in handen krijgen, dan is het product dat de poort verlaat wel iets totaal anders dan momenteel vanuit Hambach de weg op gaat. Ineos heeft momenteel maar één model, en dat is de Grenadier. Het is een moderne interpretatie van de aloude Land Rover Defender, een pure offroader dus en iets dat niets met compacte stadsauto’s of mobiliteit van de toekomst te maken heeft.

Ineos

Voortbordurend op Land Rover Defender-thema

Ratcliffe verdiende miljarden ponden met chemiebedrijf Ineos en heeft nu zijn zinnen gezet op een vervanger van de Land Rover Defender onder de naam Grenadier. Hij klopte eerder bij Land Rover aan om de productierechten over te nemen, maar toen die gesprekken op niets uitliepen, liet hij een eigen 4×4 ontwerpen. Het resultaat werd afgelopen week gepresenteerd. De bouw van het model start echter op z’n vroegst eind 2021. Als productielocatie stonden een nieuwe fabriek in Groot-Brittannië en Portugal op de agenda. Maar nu Daimler de fabriek wil afstoten, zou het zomaar kunnen dat de Ineos Grenadier Frankrijk als geboortegrond krijgt. De bouwprojecten liggen in ieder geval stil.

Plus-teken

Daimler opende in 1997 de fabriek. De faciliteit werd speciaal voor de bouw van de tweezits stadsauto neergezet. De capaciteit ligt ver boven de 100.000 units. De faciliteit is zo ontworpen dat de productielijn een plus-teken vormt, waardoor toeleveranciers eenvoudig aan de productieband kunnen aanleveren. Op het terrein bevindt zich ook een testbaan, bedoeld voor de kwaliteitscontrole.

smart hambach

Tot 2023

Daimler koos destijds voor Hambach vanwege de grote overheidssteun vanuit Frankrijk, aangezien er een hoog werkloosheidspercentage was. Daarnaast ligt de regio tegen de Duitse grens. Vooralsnog rollen er gewoon Smarts van de band. De huidige ForTwo wordt omstreeks 2022 vervangen. De volgende editie zal in China het levenslicht zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.