Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 30 sep 2019

In beslag genomen supercars zoon Afrikaanse dictator geveild voor miljoenen

Afgelopen weekend veilde veilinghuis Bonhams voor miljoenen aan supercars. Allen afkomstig van de zoon van een Afrikaanse dictator van Equatoriaal-Guinea. De opbrengst gaat naar goede doelen in Equatoriaal-Guinea.

Koeningsegg One-1

Gisteren was het in Zwitserland feest voor rijke autoverzamelaars. Veilinghuis Bonhams streek er neer met een line-up van 75 zeer speciale voertuigen. Deze werden geveild in opdracht van de autoriteiten van Genève. Het ging om in beslag genomen wagens waaronder 25 van Teodoro Nguema Obiang Mangue, Vice-President en zoon van de Afrikaanse Dictator van Equatoriaal-Guinea. In zijn verzameling vinden we onder andere een Koenigsegg One:1, een McLaren P1, een Ferrari LaFerrari, een Porsche 918 Spyder en nog veel meer exclusiefs. Opvallend hierbij is dat alle wagens nagenoeg nieuw waren. Veel meer dan 1.000 kilometer was er niet mee gereden.

Lamborghini Veneno

Corruptie

Zoals verwacht verkochten de auto’s voor aanzienlijke bedragen. De Lamborghini Veneno stal de show met 8,3 miljoen dollar. Daarna kwam de Koenigsegg One:1 met een opbrengst van 4,6 miljoen dollar. Een prijs waar de fabrikant niet over te spreken is. De Zweedse autobouwer is van mening dat de One:1 namelijk vele malen meer waard is en dat deze prijs afbreuk doet aan de waardering van de auto. Maar goed, uiteindelijk moet dit vooral goed nieuws zijn voor de arme mensen die leven onder de dictator en zijn zoon. De opbrengst van de veilig wordt namelijk in zijn geheel gestort op de bankrekeningen van goede doelen en een sociale programma’s in Equatoriaal-Guinea. Gezien het land meerdere malen is betrapt op corruptie is het nog maar de vraag hoeveel van de miljoenen weer eindigen bij de dictator en zijn zoon.

Ferrari LaFerrari

Obiang heeft al vaker terecht gestaan voor corruptie en zijn huizen in Frankrijk en Amerika zijn ook in beslag genomen. Al claimt de Vice-President dat dit niet zijn huizen waren, maar dat deze op naam van de staat stonden. Ook blijft hij volhouden dat zijn geld uit legitieme bronnen komt. In Genève mocht de politicus zijn auto’s afstaan omdat hij daar opgepakt was als verdachte van meerdere witwaspraktijken. Dit gebeurde overigens al in 2016. De zaak is sindsdien afgesloten met een boete voor Obiang.

Democratie

Hoewel Equatoriaal-Guinea officieel een democratie is, heeft Teodoro Obiang Nguema Mbasog er al meer dan veertig jaar de macht. Er worden wel verkiezingen gehouden, maar deze zijn meer voor de vorm. Het is algemeen bekent dat ze doorgestoken kaart zijn en in 2003 werd een stembureau er zelfs op betrapt dat het 103% van de stemmen aan de zittende president/dictator gaf.

Reageer op artikel:
In beslag genomen supercars zoon Afrikaanse dictator geveild voor miljoenen
Sluiten