Remco Slump
Remco Slump Nieuws 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Hongqi E-HS9 in Nederland: ook Henk en Ingrid kunnen nu een Rolls-Royce kopen

Word je hebberig van een Rolls-Royce Cullinan? Begin je een beetje te kwijlen als je er een ziet langsrijden? Dan heeft Autovisie goed nieuws voor je. Vanaf vandaag kun je in Nederland de Hongqi E-HS9 bestellen. Dat is weliswaar geen Rolls-Royce Cullinan, maar de gemiddelde voorbijganger weet dat toch niet. Want zeg nou zelf, ze lijken toch als twee druppels op elkaar?

Hongqi … dat klinkt een beetje als een countrymuziek-genre uit de jaren vijftig, maar het is de naam van een Chinees premiummerk. Het eerste model dat naar Europa komt, is deze volledig elektrische Hongqi E-HS9 (in Noorwegen rijdt-ie al rond). Hij is niet goedkoop, 83.590 euro, maar voor dat geld krijg je wel wat. De E-HS9 is 5,2 meter lang, 2,0 meter breed en 1,73 meter hoog. En daarmee is-ie zo’n 8 centimeter langer dan een Bentley Bentayga. Er is altijd baas boven baas, want de eerdergenoemde Cullinan meet in de lengte ongeveer 14 centimeter meer.

Hongqi E-HS9 met naar keuze zes of zeven zitplaatsen

Uit de kluiten gewassen suv dus, die Hongqi. Hij is altijd uitgerust met drie zitrijen, met zes óf zeven zitplaatsen. Iedere zitrij heeft zijn eigen USB-aansluitingen, stopcontacten en aircobediening.

Hongqi E-HS9
(Afbeelding: Hongqi)

Alle stoelen in de E-HS9 zijn bekleed met leer of met een combinatie tussen leer en alcantara. Ze hebben een zacht hoofdkussen, zijn elektrisch verstelbaar en kunnen worden verwarmd of gekoeld. De twee voorste zitplaatsen hebben ook een massagefunctie.

Méér Massa is Kassa: Eerste beelden van Rolls-Royce Cullinan van Peter Gillis

De standaarduitrusting van de Hongqi is erg rijk

Er is weinig optioneel op de Hongqi, zo lijkt het. Standaard zijn onder meer een panoramadak, een 360 graden-camera, parkeersensoren, adaptieve cruisecontrol, dodehoekbewaking en meer veiligheidssystemen en rijhulpen.

Hongqi E-HS9
(Afbeelding: Hongqi)

Op het dashboard prijken maar liefst vier schermen (in de President-uitvoering): een digital cockpit, een infotainmentscherm, een tweede multimediadisplay voor de bijrijder en een seperaat touchscreen voor de airco, stoelverwarming, en meer.

Ontworpen door de man die de Cullinan tekende

Tja, en het uiterlijk dan, dat erg statig is, met duidelijke Bentley- en Rolls-Royce-trekjes. Sterker nog, de E-HS9 is ontworpen door Giles Taylor, de man die bij Rolls-Royce verantwoordelijk was voor de Cullinan. Er zijn twee versies van de E-HS9.

Hongqi E-HS9
(Afbeelding: Hongqi)

De instapper heeft een 84 kWh-batterij, 436 pk en een range van 396 kilometer. Het model daarboven komt 465 kilometer ver op zijn 99 kWh-batterij en is 551 pk sterk. In slechts 4,9 seconden sprint je daarmee naar 100 km/h.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.