Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 14 okt 2020

Helm op! 844 pk in voorruitloze Novitec Ferrari Monza SP1

We maakten recent al een video van de Ferrari Monza SP1 en SP2 waarvan er slechts 499 stuks zijn gebouwd. Het bijzondere design zonder voorruit zorgt in de standaardversie al voor de ultieme rijbeleving. Geweldig zoals het is, zou je zeggen. Toch heeft Novitec de bijzondere éénzitter, de SP1, nog extremer gemaakt.

Toen we de motorkap van de Ferrari Monza SP opende blonk ons een 810 pk sterke 6,5 liter V12 tegemoet. Met dit vermogen is de Monza al de krachtigste V12 die Ferrari -straatlegaal- produceert. Toch heeft Novitec heeft het vermogen nog iets op weten te krikken: de V12 produceert nu 844 pk!

Gouden uitlaat

De Novitec Monza heeft 34 pk en 61 Nm meer onder andere door zijn nieuwe uitlaatsysteem. Dit ‘high-performance’ uitlaatsysteem is voorzien van stalen katalysatoren en kan optioneel geleverd worden met bladgoud. Dat ziet er niet alleen gaaf uit maar de goud-laag voert de warmte ook effectiever af dan de standaard variant. Ook kun je kiezen voor uitlaatkleppen die je met een druk op de knop open kunt zetten waardoor het volume van V12 maximaal maximaal te horen is.

Door deze vermogenstoename trekt deze SP1 0,1 seconden sneller -in 2,8 sec- van 0-100 dan de standaard Monza. De topsnelheid van de éénzitter ligt ver boven de 300 km/u.

Uitlaatsysteem Ferrari Monza SP1 Novitec

Onderstel

Het rijgedrag van de Monza is nog beter geworden dan voorheen. Door de sportveren die Novitec monteerde ligt de Ferrari 35 millimeter lager dan voorheen. In combinatie met de -in samenwerking met Vossen- gesmede velgen maakt dit de SP1 nog wendbaarder. De velgen zijn aan de voorzijde 21 inch en aan de achterkant zelfs 22 inch. Deze wielen vullen de ruimte in de wielkast optimaal en moeten met 335/25 ZR 22 banden zorgen voor maximale grip.

Ferrari Monza SP1 Novitec

Uitstraling

De tuner heeft zich voornamelijk gefocust op performance, want aan het uiterlijk van de Monza is niet veel veranderd. Hij staat iets lager bij de grond, de wielen zijn uniek en het uitlaatsysteem heeft een iets andere aanblik. Voor de rest is er weinig verschil op te merken. Novitec geeft aan de cockpit nog naar wens is aan te passen, zo kan het leer en alcantara in elke gewenste kleur geleverd worden.

 

Reageer op artikel:
Helm op! 844 pk in voorruitloze Novitec Ferrari Monza SP1
Sluiten