Autovisie
Autovisie Nieuws 20 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Gefacelifte versie 100x als Honda Civic Type R Limited Edition

In een oplage van slechts 100 stuks brengt Honda een speciale editie van de Civic Type R op de Europese markt. De speciale uitvoering draagt een weinig fantasievolle aanduiding, Limited Edition.

De Honda Civic Type R Limited Edition wordt door de Japanse autobouwer als gelimiteerde uitgave neergezet. Hij is bedoeld voor de die-hard fans die met hun hot hatch veelvuldig circuits opzoeken om het maximale uit hun auto te halen. Het is dan ook geen standaard actiemodel met wat kleurtjes, een mattenset en een speciale badge.

De Civic Type R Limited Edition is door de marketing-afdeling van Honda naar de ontwikkelingsafdeling gestuurd om er echt wat leuks van te maken en die Japanse techneuten hebben ook daadwerkelijk hun best gedaan. Dat begint bij de kleur van de auto. De tint Sunlight Yellow is specifiek voor de gelimiteerde uitgave ontwikkeld. Dat geldt ook voor de donkergetinte badge achterop, terwijl de buitenspiegelkappen, het dak en de luchtinlaat in de motorkap over een zwarte laklaag.

Gewichtsreductie

Maar dit soort details maakt de Limited Edition uiteraard niet onderscheidend genoeg. Vandaar dat de heren de geluidsisolatie in de dakhemelbekleding hebben verwijderd. Natuurlijk verhoogd dat de rijbeleving, het reduceert ook het wagengewicht. Ook met het oog op een lager gewicht verdween het infotainmentsysteem en de airconditioning. Ook in de achterklep, het dashboard en de voorbumper gebruikt Honda minder geluidsisolatie om tot een lager gewicht te komen. In totaal wist de fabrikant 47 kg aan luxe te lozen. Het idee om de achterbank te schrappen is van tafel geveegd omdat Honda het model ook praktisch wilde houden voor diegene die de auto voor dagelijks gebruik aanschaft. Het stuurwiel beschikt over alcantara bekleding.

2.0-viercilinder

Aan het blok heeft Honda niet gesleuteld. De 2,0 liter viercilinder levert onveranderd 320 pk, die via de voorwielen op het asfalt worden overgebracht. De prijs van de uitvoering is nog niet bekend. evenmin geeft Honda al prijs hopeveel stuks er voor de Nederlandse en Belgische markt beschikbaar komen. De levering start deze zomer.

Grotere grille

Wie naar de foto’s kijkt, denkt mogelijk dat de verschillen tussen de Limited Edition en reguliere versie groter azijn, aangezien de grille een stuk groter is. Een scherpe opmerking, maar de speciale editie komt er op basis van de gefacelifte versie, die op hetzelfde moment wordt aangekondigd. Voor het modeljaar 2020 geeft Honda de Civic Type R een bredere grille. Door het 13% grotere rooster gaat er meer koellucht richting het kloppende hart van de hot hatch, waardoor de koeltemperatuur liefst 10 graden lager ligt in vergelijking met zijn voorganger. Door de gemodificeerde grille is tevens het bumperontwerp hertekend. Hij is lager en bevat ribbels om de luchtstroom te beïnvloeden.

Lichtere remmen

Ook onderhuids pakten de techneuten de snelste Civic aan. De afstelling van de veren en dempers wijkt af en het remsysteem kreeg een upgrade. De remmen op de vooras zijn bovendien 2,5 kg lichter dan voorheen, terwijl de pedaalslag van het remsysteem 1,5 cm korter is. De verschillen binnenin zijn minimaal, maar rijdend in de hot hatch krijg je meer motorgeluid te horen. Niet vanwege een andere uitlaat, maar door een kunstmatig geluid over de speakers. De Japanners geven de Civic Type R ook een nieuwe datalogger met onder andere een G-meter.

Video Honda Civic Type R (2017)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.