Autovisie
Autovisie Nieuws 23 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Gaat Jeep gedwongen afscheid nemen van de Cherokee?

Al sinds 1974 gebruikt Jeep de typenaam Cherokee, maar als het aan de Cherokee Nation (een erkende stam in de Verenigde Staten) ligt, wordt de naam van hun stam binnenkort niet meer door de autobouwer gebruikt.

De Cherokee Nation grijpt zijn kans nu er een tijd is aangebroken waarin onder andere “bedrijven en teamsporten het gebruik van inheemse Amerikaanse namen, afbeeldingen en mascottes van hun producten, teamtruien en sporten in het algemeen stop zetten. De naam komt van een plek die goed is bedoeld, maar het is geen eer om onze naam op de zijkant van een auto te hebben”, zo geeft Chuck Hoskin, Jr., de hoofdcommissaris van de Cherokee Nation, in een schriftelijke verklaring aan Car and Driver aan.

Vijf generaties Cherokee

De naam schittert al 45 jaar op de producten van Jeep. In die periode zijn tal van generaties uitgebracht. Er zijn twee productielijnen: de Cherokee en Grand Cherokee (sinds 1993). Eén editie werd overigens in Amerika zelf als Liberty geleverd, terwijl in Europa toen werd vastgehouden aan Cherokee. De Amerikaanse autobouwer lanceert binnenkort een nieuwe editie van de Grand Cherokee. Dat model vormt al jaren het best verkochte model van de 4×4-specialist. De kleinere broer is het op twee na best verkochte model binnen de Jeep-familie.

Nieuwe Jeep Cherokee L biedt meer luxe en een derde zitrij

Respect

Jeep geeft aan dat de productnamen ‘zorgvuldig’ zijn gekozen en door de jaren heen “gekoesterd om de inheemse Amerikanen te eren en respecteren voor hun adel, bekwaamheid en trots”, schrijft Jeep in een verklaring. “We zijn meer dan ooit toegewijd aan een respectvolle en open dialoog met Cherokee Nation-voorman Chuck Hoskin Jr.”

Jeep Grand Cherokee Trackhawk is 717 pk sterke hyper-SUV

Jeep Cherokee
De 1976 Jeep Cherokee

Geen discussie

Hoskin ziet overigens voor Jeep geen reden om de naam niet te wijzigingen. Hij vindt het onacceptabel dat de autobouwer de modelnaam gebruikt. “Een naam is een van de meest waardevolle dingen. Het maakt deel uit van onze identiteit”, zei hij in gesprek met CNN Business. “Als we kijken naar wie de sterkere claim, connectie en affiniteit heeft met de Cherokee-naam, dan zouden het zeker de Cherokee-mensen zijn.”

Jeep Cherokee

Afwachten

Of Jeep de naam van zijn populaire SUV wijzigt, is nog afwachten. Andere partijen kozen na klachten wel voor een aanpassing. Zo wijzigde de sportclub Washington Redskins zijn naam in Washington Football Team. Recent kondigde het honkbalteam van Cleveland Indians aan zijn naam en logo te veranderen. Botermerk Land O ‘Lakes verwijderde een afbeelding van een inheemse Amerikaanse vrouw van het etiket en (voedingsproducent) Uncle Ben werd omgedoopt in Bens Originals.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.