Remco Slump
Remco Slump Nieuws 2 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

G.I. Joe spelen? Koop dan deze militaire buggy van Bear Grylls

Wij hebben geen verstand van militaire voertuigen, maar het lijkt ons dat je als soldaat zo kwetsbaar bent in deze Ricardo Cobra. Ja, je hebt een Browning .50-machinegeweer tot je beschikking, maar waar is de bepantsering? Misschien kan Bear Grylls ons daar meer over vertellen.

Want de oud-militair en nu televisiepresentator was eigenaar van dit apparaat. Wat-ie ermee deed? Geen flauw idee. Oorspronkelijk is de Longline Light Strike Vehicle – zoals de eigenlijk naam luidt – in ieder geval ontwikkeld voor de speciale comandotroepen.

Bear Grylls kocht oude verkenner van special forces

De LSV is compact en snel. Perfect om achter de linies van de vijand verkenningswerk uit te voeren. Hij maakt gebruik van een buizenchassis met daaraan een aangepaste wielophanging van Volkswagen en achterin een watergekoelde viercilinder boxermotor uit een Volkswagen T3.

militaire buggy Bear Grylls
(Afbeelding: The Classic Motor Hub)

Militaire buggy kan onder helikopter worden gehangen

Zijn topsnelheid ligt op ongeveer 100 km/h. De krachtbron, de handgeschakelde vierbak en andere technische componenten worden beschermd door een skidplate die onder de hele auto doorloopt.

militaire buggy Bear Grylls
(Afbeelding: The Classic Motor Hub)

De Ricardo Cobra kan onder een helikopter worden gehangen en worden uitgerust met een machinegeweer, een granaatwerper of een anti-tank raketsysteem. Er zijn drie varianten van: de tweewielaangedreven Mk1, de Mk2 met 4WD en de Mk3, die een dieselmotor had.

De gepantserde Mercedes S-Klasse Guard is een tank op wielen

Eén van slechts vijf exemplaren voor de Britse SAS

Het is niet precies bekend hoeveel exemplaren er gemaakt zijn, maar naar verluidt zijn het er achttien of twintig. De LSV op de foto’s is een Mk2, waarvan er in 1990 slechts vijf zijn gebouwd voor de Britse SAS, die hem inzette in de eerste Golfoorlog.

Zeven jaar later verkocht het ministerie van Defensie de Ricardo op een veiling aan een particulier. Hij is door een latere eigenaar gerestaureerd en teruggebracht tot zijn Golfoorlog-specificaties.

Dit is de stoerste tweedehands Peugeot die je kunt kopen

Browning-kanon is officieel gedeactiveerd

Mocht je je afvragen of het Browning-kanon nog werkt? Nee, het is gedeactiveerd en daar is een officieel certificaat van. Toch geïnteresseerd in deze militaire buggy? Je kunt hem kopen in Engeland voor net geen 58.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.