Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 23 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Ford Mustang Cobra Jet 1400: bye bye musclecar?

Ford heeft in eigen huis een nieuwe, ontzettend krachtige Mustang ontwikkeld. Het recept is echter niet zoals we gewend zijn dat van de traditionele muscle car want hij is volledig elektrisch.

De Amerikaanse fabrikant heeft door de jaren heen heel wat krachtige Mustangs ontwikkeld. De Shelby GT500, GT350R, Mach 1, en natuurlijk alle voorgaande Cobra Jets. Nu is de tijd gekomen voor de meest krachtige Mustang ooit, alleen wordt er een beetje vals gespeeld.

Ford Mustang Cobra Jet 1400

Ford Mustang Cobra Jet 1400

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de nieuwste Mustang is volledig elektrisch. Ford heeft de auto ontwikkeld als ‘fabrieksdragracer’. Een auto die dus niet legaal de weg op mag, en puur gemaakt om heel snel rechtuit te kunnen. Iets waar Amerikanen al jarenlang dol op zijn. De elektrische Mustang krijgt van Ford 1400 elektrische paardenkrachten en 1500 Nm mee, die vanuit stilstand direct beschikbaar zijn. De Amerikaanse autofabrikant wil hiermee tonen wat er in de toekomst mogelijk is met de technologie die zij nu al in huis hebben op gebied van elektrische voertuigen. Dave Pericak (Global Director): “Ford heeft de autosport altijd gebruikt om innovaties te laten zien. Elektrische aandrijving biedt een compleet nieuw soort prestaties, en de volledig elektrische Cobra Jet 1400 pusht die nieuwe technologie tot het uiterste. We laten graag zien wat er mogelijk is in een jaar waarin ook de elektrische Mustang Mach-E deel gaat uitmaken van de Mustang-familie.”

Ford Mustang Cobra Jet 1400

Tesla Model S P100D Ludicrous

De Ford Mustang Cobra Jet 1400 moet de magische quarter mile rond de 8 seconden afleggen. Dat is een absurd snelle tijd. Laten we het eens vergelijken met de snelste en meest bekende elektrische auto: De Tesla Model S P100D Ludicrous. In 2019 is die auto snoeihard over de 402 meter metende strook asfalt gegaan, en deed dat in 10,41 seconden. De Mustang is dus ruim 2 seconden sneller! Ter vergelijk: de snelste productieauto ooit op een dragstrip is een Dodge Challenger SRT Demon, die de 1/4 mijl in 9,65 seconden heeft gedaan. De Bugatti Veyron Super Sport is de twee na snelste productieauto met 9,7 seconden.

Tesla Model S Performance

Cobra Jet

De elektrische Mustang heeft niet voor niets de naam Cobra Jet gekregen. Deze term is namelijk bekend in dragracing, waar Ford meerdere productieauto’s als dragracers heeft gemaakt. Een van de snelste was de Mustang 428 Cobra Jet uit 1968. Die auto kreeg een brute V8 onder de motorkap met de nodige modificaties, waardoor hij rond de 415 pk leverde. Ford zelf beweerde echter dat hij slechts 340 pk had, om verzekeringsagenten gerust te stellen en de regelmakers van de dragstrips te bedriegen. Deze Mustang deed 0-100 km/h rond de 5,5 seconden en kon de kwartmijl in 14,01 seconden afleggen. Voor een auto uit 1968 waren dat waanzinnig goede prestaties. Deze absurd sterke Mustang Cobra Jet gaf de andere muscle cars uit zijn tijd volledig het nakijken.

Ford Mustang 428 Cobra Jet
De Ford Mustang 428 Cobra Jet uit 1968, die nog wel op de openbare weg mocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.