Autovisie
Autovisie Nieuws 2 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Fonkelnieuwe Mercedes-Benz A-Klasse debuteert in Amsterdam

Een wereldprimeur in Amsterdam. Onder toeziend oog van ruim 400 journalisten van over de hele wereld is het doek getrokken van de nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse.

Belangrijk

De A-Klasse is al jarenlang een belangrijk model voor de Duitse autofabrikant. Dit is namelijk de auto die het jongste publiek aanspreekt voor Mercedes wereldwijd en bovendien trekt hij ook het hoogste percentage vrouwelijke kopers. Sinds de lancering in 1997 zijn er al meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht. De nieuwe auto moet dat succes gaan voortzetten. Het merk lanceert in Amsterdam de vijfdeurs variant, de auto die in Europa voor de aantallen moet gaan zorgen, maar later zullen er nog andere versies van komen.

Sedan

Naast de vijfdeurs A-Klasse komt er later namelijk nog een sedan, die vooral in de Verenigde Staten en China moet gaan scoren. In China is de auto helemaal belangrijk: daar is de auto voor dertig procent van de klanten zelfs de allereerste auto die ze ooit hebben gekocht. Het gloednieuwe platform van de A-Klasse wordt later ook nog gebruikt voor in totaal acht modelvarianten, waaronder de GLA en CLA.

Volledig nieuw

Alles aan de A-Klasse is nieuw. De auto is iets gegroeid ten opzichte van zijn voorganger en krijgt de nieuwe strakke designtaal van Mercedes mee. Vooral de neus lijkt bijvoorbeeld sterk op die van de nieuwe CLS. Grotere afmetingen betekent vooral ook meer interieurruimte: alle passagiers hebben meer ruimte en ook de kofferruimte is gegroeid met 29 liter.

Connectiviteit

Een jonge doelgroep betekent ook hoge eisen aan de connectiviteit. Het meest uitgebreide infotainmentsysteem van Mercedes-Benz, MBUX, debuteert dan ook in de A-Klasse. Het biedt meer mogelijkheden dan voorheen en kan bijvoorbeeld beter omgaan met spraakcommando’s. Zo kun je nu tegen de auto zeggen dat je het koud hebt, waarop hij de temperatuur voor je aanpast.

Drie motoren

Bij de lancering zal de A-Klasse geleverd gaan worden met drie verschillende motoren. Twee daarvan zijn een benzineversie: een 1,3 liter (Mercedes-Benz noemt het een 1.4) met 165 pk en een 2,0 liter met 224 pk. Daarnaast is er nog één 1,5 liter dieselmotor met een vermogen van 115 pk. In de basis heeft de auto voorwielaandrijving, maar ook vierwielaandrijving is optioneel leverbaar. In oktober volgt de eerste uitbreiding van het motorenprogramma al, dan komt er een minder krachtige versie van de 1,3 liter viercilinder benzinemotor. Het absolute topmodel wordt een 400 pk sterke AMG-variant. Over een tijdstip wordt echter nog niet gesproken.

Mei

Vanaf mei moet de nieuwe A-Klasse bij de dealer staan. Zijn publieksdebuut beleeft hij op de Autosalon van Genève in maart. Tegen die tijd verwachten we ook de eerste prijzen.

Vanaf het evenement:

Alle foto’s:

Interieur:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.