Autovisie
Autovisie Nieuws 21 jun 2022
Leestijd: 1 minuut

Files voor rijexamen: CBR plaatst pechvogels op ’zwarte lijst’

Het duurt steeds langer voordat kandidaten rijexamen kunnen doen. Het CBR slaagt er maar niet in om een einde te maken aan de lange wachtlijsten, meldt De Telegraaf. De wachttijd voor het praktijkexamen loopt in sommige regio’s op tot soms wel 25 weken. In maart was dat nog zo’n 16 weken. Alleen in de regio Venlo valt het mee.

De lange wachttijden bij het CBR zijn ontstaan door een tekort aan examinatoren en een achterstand doordat er vanwege corona maandenlang geen examens konden worden afgenomen.

Nieuwe examinatoren moeilijk te vinden

In maart liet CBR-directeur Alexander Pechtold nog weten dat de werving van examinatoren enorm lastig is. Van de 8087 kandidaten die zich in een jaar tijd hadden aangemeld, kwamen er slechts 108 door de strenge selectieprocedure om aan de opleiding te beginnen.

Tegelijkertijd gaan er ook mensen met pensioen, waardoor het personeelsprobleem niet echt wordt opgelost. Volgens een CBR-woordvoerder is het belangrijk dat de slagingspercentages omhoog gaan. “Nu slaagt een kleine 53 procent voor het praktijkexamen, maar als dat boven de 60 procent komt, kan echt iedereen gewoon binnen een paar weken afrijden.”

Hoe 600.000 rijexamens in te halen? CBR en BOVAG blijven steggelen

Pechvogels op zwarte lijst

Het CBR gaat vanaf de zomer kandidaten extra stimuleren om goed voorbereid op het rijexamen te verschijnen. Want twee keer zakken, betekent dat kandidaten op een ’zwarte lijst’ komen en maanden moeten wachten op een nieuwe kans om het felbegeerde roze kaartje te bemachtigen. Onderstaand een overzicht van de steden met de hoogste en laagste wachttijden.

Stad Wachttijd rijexamen
Amsterdam 25 weken
Haarlem 25 weken
Leusden 25 weken
Zoetermeer 25 weken
Utrecht 25 weken
Rijswijk 25 weken
Barendrecht 25 weken
Tiel 24 weken
Leeuwarden 18 weken
Emmeloord 18 weken
Eindhoven 18 weken
Breda 18 weken
Zwolle 18 weken
Enschede 18 weken
Groningen 17 weken
Winschoten 17 weken
Vlissingen 12 weken
Terneuzen 12 weken
Emmen 10 weken
Venlo 8 weken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.