Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 11 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Fiat-medewerkers staken om transfer Cristiano Ronaldo

Werknemers van de Fiat Chrysler-fabriek in Melfi gaan twee dagen staken. Niet omdat ze ontevreden zijn over het eten in de bedrijfskantine, maar omdat voetbalclub Juventus de Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo overneemt van Real Madrid.

Fiat plant FCA coronavirus

Wat die twee dingen met elkaar te maken hebben? Nou, Juventus en Fiat Chrysler Automobiles hebben dezelfde eigenaar. Zowel de club als de autofabrikant zijn deels in het bezit van de bekende Italiaanse familie Agnelli. En de vakbond Unione Sindacale Di Base (USB) vindt het onacceptabel dat Juventus ruim 100 miljoen euro betaalt voor Ronaldo terwijl de medewerkers van Fiat Chrysler financiële offers moeten brengen.

Extra tweehonderd euro

“Fiat-werknemers hebben al tien jaar lang geen loonsverhoging gehad”, aldus een medewerker. “Met het salaris van Ronaldo kunnen we iedere medewerker iedere maand tweehonderd euro extra geven. We hebben in de afgelopen tien jaar te maken gehad met 10,7 procent inflatie. Dat is nooit door het bedrijf gecompenseerd.”

Is dit eerlijk?

Een woordvoerder van de USB voegt toe: “Ons is verteld dat we in deze barre tijden een beroep moeten doen op ons vangnet. En nu werknemers en hun families de buikriem aanhalen, besluit het bedrijf om een enorme hoeveelheid geld te investeren in één persoon. Is dit eerlijk? Is dit normaal? Eén persoon die miljoenen gaat verdienen, terwijl duizenden gezinnen halverwege de maand al door hun geld heen zijn? […] De medewerkers van Fiat hebben al drie generaties lang het bedrijf groot gemaakt en dan krijgen ze deze ellende daarvoor terug.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.