Autovisie
Autovisie Nieuws 30 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Ferrari SP3JC: one-off is eerbetoon aan jaren ‘50

2018 lijkt een beetje het jaar van de speciale Ferrari’s te worden. Naast de 488 Pista en 488 Pista Spider toonden de Italianen ook de unieke SP38 en Monza SP1 en SP2. Zo net voor de jaarwisseling toont de afdeling Special Projects opnieuw een nieuw project: de SP3JC.

Geheimzinnige projecten

Het komt niet vaak voor dat projecten van Ferrari’s Special Projects naar buiten komen. Het blijft een geheimzinnige gesloten afdeling die slechts een enkele keer een auto toont. Er zijn er op dit moment zestien bekend, maar de kans is groot dat er meer bestaan. De laatste toevoeging aan het rijtje is dus de Ferrari SP3JC. Een roadster gebaseerd op de Ferrari F12 TDF die gebouwd is voor John Collins. Collins is de eigenaar van Tallacrest, een bedrijf dat handelt in klassieke Ferrari’s.

Typisch Ferrari

Het is dan ook niet vreemd dat deze SP3JC teruggrijpt op het verleden van Ferrari. De auto is een eerbetoon aan de jaren vijftig en zestig, waarin Ferrari veel succes had op internationale circuits. De SP3JC kreeg een unieke carrosserie met typische Ferrari-kenmerken zoals de dubbele achterlichten. Een eye-catcher is het glazen paneel in de motorkap. Daaronder ligt de 6,3-liter V12-motor uit de F12 TDF. Voor de gelegenheid is het vermogen van 740 pk opschroeven naar 780 pk. De SP3JC zit dan ook in 2,9 seconden op de 100 km/h.

Een mix van modern en klassiek

De rest van de auto grijpt ook sterk terug op klassieke en moderne Ferrari’s. Zo herkennen we de koplampen van de F12 Berlinetta en doen de wielen sterk denken aan die van de 812 Superfast. Het kleurenschema dat bestaat uit Bianco Italia met een neusstuk in de kleuren Azzurro Met en Giallo Modena grijpt terug naar de klassieke raceauto’s. Of er een dak op de SP3JC kan, is niet bekend.

Gewoon op het circuit

Verdwijnt de bijzondere Ferrari hierna in de schuur? Wie weet, in ieder geval is de eigenaar niet bang om ermee te rijden. Direct na ontvangst werd de SP3JC uitgelaten op Fiorano. Interesse in zo’n bijzondere auto? Reken op vier a vijf miljoen voor jouw eigen SP. Ferrari werkte in totaal 3,5 jaar aan dit exemplaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.