Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 3 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Familie Williams neemt definitief afscheid van Formule 1

Claire Williams maakt dit weekeinde in Monza haar laatste race mee als teambaas van Formule 1-renstal Williams. Ze legt daarna haar functie neer. Haar terugtreden heeft te maken met de overname van het Britse team door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Dorilton Capital.

Het vertrek van Claire Williams betekent ook een afscheid van de familie Williams van de Formule 1. Haar vader Frank Williams richtte in 1977 de gelijknamige renstal op. “Na 43 jaar en 739 grands prix is het punt gekomen dan onze familie de sport verlaat. Het is met een zwaar gemoed dat ik het team loslaat”, zei Williams in een verklaring.

Williams na 43 jaar uit Formule 1

“Ik had gehoopt mijn werk tot ver in de toekomst voort te zetten en de erfenis van ons team te behouden voor de volgende generatie, maar de verkoop heeft alles veranderd”, aldus Williams. Het team presteerde de laatste jaren slecht en zag de financiële basis steeds verder inzakken. Om een faillissement te voorkomen is het team verkocht aan een partij met geld.

“Onze familie heeft het raceteam en de mensen die er werken altijd op de eerste plaats gezet, dus de verkoop is absoluut de juiste beslissing geweest. Ik ben er zeker van dat de nieuwe eigenaren het team van Williams weer naar de top kunnen terugbrengen”, aldus Wiliams, die sinds 2013 de dagelijkse leiding in handen had.

Team in geldnood

Williams stond sinds mei te koop, omdat het in acute geldnood zat. De renstal incasseerde vorig jaar een verlies van bijna 15 miljoen euro en zag dit jaar als gevolg van de coronacrisis nog grotere financiële problemen opdoemen. Het team tekende vorige maand wel het nieuwe Concorde Akkoord, waarmee het zich voor de komende vijf jaar heeft verbonden aan de Formule 1.

De familie kan pronken met een rijke Formule 1-historie, met negen wereldtitels bij de constructeurs en zeven wereldkampioenen. De laatste jaren rijden de coureurs steeds in de achterhoede. Dit jaar gaat het iets beter, maar George Russell en Nicholas Latifi hebben nog geen WK-punten verdiend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.