Autovisie
Autovisie Nieuws 14 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Extreem, gelimiteerd en nu al uitverkocht: Pagani Imola

Mocht je de Pagani Imola nú voor het eerst zien én trek hebben in de aanschaf van deze hypercar, dan volgt er nu direct slecht nieuws. Pagani bouwt slechts vijf exemplaren en die zijn allemaal al vergeven! Prijs per stuk? Vijf miljoen euro, exclusief belastingen.

Het is bekend. De klanten van Pagani zijn speciaal. Zij voelen een grote betrokkenheid bij het kleine Italiaanse sportwagenmerk. En de exclusieve autobouwer weet op zijn beurt hoe hij de clientele te vriend moet houden. Want eens in de zoveel tijd maakt Pagani een speciale serie of bouwt het naar volledige klantenwens een speciale versie. De Pagani Imola is er een uit de gelimiteerde reeks. Slechts vijf stuks zien het levenslicht.

pagani imola

Straatlegaal

De naam is uiteraard een verwijzing naar het beroemde Italiaanse circuit en volgens Pagani is de Imola daar ook geboren. Een belangrijk deel van de ontwikkeling vond op die Formule 1-baan plaats. Dat wil niet zeggen dat de Imola een track-day auto is. Hij mag de openbare weg wel op. Je bevestigt de kentekenplaat tussen de vier enorme uitlaateindstukken en de kolossale diffuser. Om de baan te eren zijn de contouren ervan in de hoofdsteunen geborduurd.

pagani imola

3x Le Mans

Tijdens de ontwikkeling legde de sportwagen liefst 16.000 kilometer op het racecircuit af, zo verklapt Pagani. Sterker nog, niet in de ‘handrem-erop-modus’ maar vol gas. Deze validatietest staat gelijk aan de afstand die tijdens drie edities van de 24 Uursrace van Le Mans wordt afgelegd, zo rekent Pagani ons voor.

pagani imola

Aeropakket

Volgens Pagani is de Imola een bijzondere hypercar. De auto zou een enorme technologische stap voorwaarts zijn. Het merk spreekt zelfs van een rijdend laboratorium. Enkele zaken zijn reeds in de Roadster BC toegepast, maar de Imola is meer een voorbode van wat er in de toekomst in nieuwe modellen van Pagani te vinden zal zijn. Het resultaat is een auto die niet elegant is. Tenminste, dat zegt grondlegger Horacio Pagani zelf! “De aerodynamische technologie achter de Imola is verdeeld in hoofdzakelijk drie categorieën, de general outline, de onderhuidse aerodynamica en de exterieure aerodetails als de vinnen, winglets en deflectors.” Dat de auto volgens Pagani himself niet elegant is, boeit hem niet. “Het is een efficiënte auto. Dat leidde ons ertoe om de Imola zonder additionele aerodynamische features te ontwikkelen.”

Veiligheid

Pagani: “Hoewel deze details aan de ene kant de lijnen en de algehele esthetiek van het voertuig nadelig kunnen beïnvloeden, kunnen ze anderzijds ook de rondetijd, het rijcomfort en vooral de veiligheid verbeteren. Over veiligheid gesproken; we hadden de bodemvrijheid kunnen verminderen om het downforce-effect te vergroten door te profiteren van de vlakke bodem van het voertuig. Maar vergeet niet, de openbare wegen zijn erg ongelijk en kunnen in slechts enkele ogenblikken leiden tot het verlies van enkele honderden kilogram downforce. We zijn ons terdege bewust van deze gevaren en hebben zeer zorgvuldig gewerkt aan het bovenste gedeelte en de details van de auto. ”

pagani imola

Beweegbare winglets

De Imola neemt van de Huayra het actieve aerodynamica-systeem over, mede bestaande uit de vier beweegbare winglets die reageren op de dynamische rij- en remomstandigheden. In vergelijking met de Huayra hertekende Pagani de onderstelgeometrie. Hij zou minder in- en uitveren tijdens het remmen en accelereren. De schokdempers worden elektronisch geregeld en staan onderling in verbinding met elkaar.

827 pk

Pagani geeft voor de 827 pk en 1100 Nm sterke hypercar een leeggewicht van 1246 kg op. Door het veelvuldig gebruik van composietmaterialen in combinatie met de bekende koolstofvezel monocoque is het wagengewicht extra laag. Maar ook de lak van het koetswerk levert een bijdrage. Pagani voorziet de Imola van 5 kg mínder verf, wat te danken is aan een nieuw spuitsysteem. De Italianen houden de technologie niet exclusief voor de Imola. Ook toekomstige modellen gaan gebruiken maken van het spuit procedé.

pagani imola

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.