Autovisie
Autovisie Video 14 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Waarom de Jaguar XJ220 begon op een kerstkaart – Sjoerds Weetjes #169

Na een kleine 30 jaar oogt de Jaguar XJ220 nog altijd net zo extreem als bij de productiestart. En net als destijds is het een bijzondere verschijning, want veel exemplaren zijn er nooit gebouwd, laat staan in Nederland aanwezig. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen vond een origineel in Nederland geleverd exemplaar en vertelt aan de hand van die auto over de bijzondere geboorte van de Engelse ‘supercat’.

Voor de XJ220 kreeg Jaguar Nederland destijds twintig aanvragen van geïnteresseerden. Helaas kon de importeur niet alle liefhebbers bedienen. Slechts zeven stuks kreeg het importbedrijf toegewezen. Vier andere landgenoten snelden zich naar omringende landen om via die verkooporganisatie alsnog een XJ220 te bemachtigen.

Nederland

Hoeveel exemplaren er nog altijd in Nederland zijn, is niet bekend. Er staan in ieder geval twee XJ220’s op Nederlands kenteken. In deze aflevering van Sjoerds Weetjes duikt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen in de ontwikkeling van de XJ220. Hij legt uit dat de auto exclusiever is dan gedacht, vertelt in welke kleur de auto zou verschijnen en geeft aan waarom de Jaguar over een V6-motor beschikt.

In de 168 voorgaande afleveringen zette Sjoerd enkele zeldzame auto’s voor de camera zoals de Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhout, de Bugatti Divo, de Maserati MC12 Corsa ‘stradale’ en McLaren P1 GTR ‘roadcar’ en maakte hij geheimen van de Citroën C5 Aircross, Opel Zafira, Volvo 850 T-5R, Ford GT, Peugeot e-Legend Concept, Kia Ceed-familie, Aston Martin V12 Vanquish en autocamouflage wereldkundig.

YouTube

Ben jij een echte autoliefhebber? Abonneer je dan op het Autovisie-kanaal op Youtube en druk op het belletje, zodat je geen aflevering kijkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.