Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 20 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk waarschuwt: nieuwe bezuinigingen of Tesla gaat failliet

Elon Musk heeft alle medewerkers van Tesla gevraagd om uit te kijken naar punten waarop extra bezuinigd kan worden. Als die niet gevonden worden is het geld over tien maanden helemaal op.

Elon Musk

Het rommelt al lang bij Tesla, maar nu lijken de problemen echt serieuze vormen aan te nemen. Afgelopen kwartaal draaide de Amerikaanse autobouwer al ruim $700 miljoen verlies. Veel meer dan verwacht. Maar daarnaast ving het ook een kapitaalinjectie van $2,7 miljard doordat het een deal sloot met FCA. Blijkbaar was dat maar net genoeg om Tesla nog tien maanden in leven te houden, want nu waarschuwt Elon Musk, CEO van Tesla, voor nog strakkere bezuinigingen.

Interne email

Elon Musk meldde in een interne email aan alle medewerkers uit dat het zo niet verder kan. Als Tesla op dit tempo verlies blijft draaien, dan is het geld over minder dan een jaar op. Er zijn volgens de CEO dan ook ‘hardcore bezuinigingen’ nodig om het bedrijf weer winstgevend te maken.

De manier om tot die kostenbesparing te komen is om elk factuur onder de loep te leggen. Tenminste, dat stellen Musk en financieel manager Zach Kirkhorn voor. Alles wat overbodig lijkt, kan dan geschrapt worden. Daarbij wordt er bij de werknemers aangedrongen om twee keer na te denken over elke uitgave die ze uit naam van het bedrijf doen.

Prijzen

Eerder had Musk het er nog over om in het personeelsbestand te snijden en bijna alle showrooms te sluiten. Hiermee zou aanzienlijk bespaard worden en dat zou dan weer in de prijzen van de auto’s verrekend worden. Maar het bedrijf week al snel van de gestelde koers af en sloot bijna geen enkele showroom. Daarnaast werd er op andere manieren gezocht naar een goede prijs van de auto’s. Dat men de oplossing nog niet gevonden heeft blijkt wel uit het fluctuerende prijsbeleid dat dan weer daalt en dan weer stijgt. Op zoek naar de juiste prijsstelling jongleren ze ook met opties zoals het standaard maken van Autopilot.

De oproep van Musk laat zien dat het blijft rommelen binnen Tesla. Maar toch lijkt het uiterst onwaarschijnlijk dat het bedrijf begin volgend jaar de deuren sluit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.