Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 11 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Elektrische rijders in de knel: hogere bijtelling of boete betalen

Als het aan de regering ligt, dan gaan de leaserijders volgend jaar meer betalen voor hun elektrische bolide. Dat zien de leasers niet zitten. Die proberen alles om hieronder uit te komen. Maar dat wil niet echt lukken.

Hyundai Kona Electric

Als leaserijder heb je het goed voor elkaar in een elektrische auto. Nu hoeft daar in veel gevallen maar 4% bijtelling over betaald te worden (tot een aanschafbedrag van €50.000), maar daar komt volgend jaar verandering in. Dan gaat die bijtelling van 4 naar 8%. En ook dat bijtellingsplafond zakt dan naar €45.000. Dat doet nu al pijn in de portemonnee van de leaserijder die zijn elektrische auto al besteld heeft, maar pas volgend jaar geleverd krijgt.

Klimaatplannen

Om de nieuwe klimaatplannen van het kabinet voor te zijn proberen veel leasers daarom hun auto eerder geleverd te krijgen. Maar volgens Autodealers en importeurs is dat makkelijker gezegd dan gedaan. In het geval van Hyundai zijn er 2.500 mensen die nu gedupeerd zijn door de verhoging van de bijtelling. En de importeur kan ze niet helpen. Hyundai kan simpelweg niet eerder leveren.

En de bestelling annuleren doe je ook niet zomaar. In veel gevallen staat hier een boetebedrag tegenover. Hyundai rekent hier bijvoorbeeld 15% van het aanschafbedrag voor.

Flink bedrag

Volgens Koos Burgman van de Vereniging Elektrische Rijders komt het voor de leaser al snel neer op een extra jaarlijkse uitgave van €1.250 per jaar. Dat is een flink bedrag en daarom hoopt de VER ook dat de regering nog terugkomt op de plannen. Met hen zijn ook de Bovag en de RAI Vereniging tegen de belastingverhoging.

Tesla

Een partij die het verrassend genoeg niet zo moeilijk heeft met de hogere bijtelling is Tesla. De Amerikaanse autofabrikant die er lang over heeft gedaan om de levering en productie van de Model 3 op orde te krijgen, laat nu weten dat ze snel kunnen leveren. Sterker nog, als je nu een Tesla Model 3 bestelt, staat hij volgende maand voor de deur. Ja, ook wij vinden het logisch als u vraagtekens zet bij deze claim.

Tesla Model 3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.