Autovisie
Autovisie Nieuws 27 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Elektrisch aangedreven Citroën Ami gaat in productie – Video

Citroën gaat de strijd aan met brommobielen en neemt de vorig jaar gepresenteerde conceptcar Ami in productie! Het kekke karretje is volledig elektrisch aangedreven.

Exact een jaar nadat de Franse autobouwer het conceptmodel Ami One introduceerde, stelt het merk de definitieve versie voor. En hij wijkt nauwelijks van die opvallend gestileerde, hoekige stadsrakker af, al is hij wel wat ontleukt. Alle details die toen voor opzien baarde zijn in het model doorgevoerd. De maatvoering wijkt iets af. Hij meet nu 2,41 meter in de lengte, 1,39 meter in de breedte en 1,52 meter in de hoogte. Het studiemodel was in de breedte en hoogte gelijk. De twee in tegengestelde richting scharnierende deuren zijn gebleven, net als het idee van symmetrische carrosseriedelen als bumpers zodat je de productiekosten laag houdt.

Leuk en kleurrijk

Het interieur is simplistisch zonder goedkoop te ogen. De panelen zijn leuk en kleurrijk vormgegeven en de kunststoffen zijramen schuif je handmatig omlaag en omhoog. Alles is functioneel, niets is overbodig. Bergmogelijkheden bestaan uit elastieken en een instrumentarium ontbreekt, omdat je je smartphone achter het stuur plaatst om de speciale app te gebruiken. De bagageruimte bereik je door de uitsparing tussen de twee identieke stoelen.

Elektrische aandrijving

Mede door zijn compacte maatvoering is de draaicirkel van de stadsrakker slechts 7,2 meter, wat je voor stadsgebruik ook graag wenst. De topsnelheid bedraagt 45 km/h en met een volle batterij moet je zo’n 70 km kunnen halen. Het accupakket kent een capaciteit van 5,5 kWh-batterij. Volgens Citroën laad je de in de bodem van de auto geplaatste batterij via een regulier stopcontact in drie uur op.

Regelgeving

De Ami gaat in juni in Frankrijk in de verkoop. Nederland volgt later, waar momenteel wordt gekeken naar de wetgeving rondom het voertuigconcept. In het thuisland biedt Citroën het model op verschillende manieren aan. Je kunt kiezen voor een huurconstructie, waarbij je een aanbetaling doet en maandelijks bijna 20 euro afrekent. Of je kiest voor de aanschaf van de Ami en betaalt in plaats van dik 14 mille over een periode van 48 maanden ‘slechts’ € 6.000,-.

Autosalon van Genève

Citroën stelde de Ami als concept car Ami-One exact een jaDaarar geleden voor. De auto werd toen als een van de twee studiemodellen ter gelegenheid van de 100e verjaardag van Citroën gepresenteerd. Hij debuteerde overigens voor het publiek op de Autosalon van Genève, maar ondanks dat de Geneefse autoshow volgende week van start gaat, slaat de Franse autobouwer de beurs over en toont het bedrijf de productieversie pas in een later stadium live aan het publiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.