Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 23 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Eigenaren elektrische auto niet meer bang voor lege accu

Range anxiety, oftewel laadstress, is de angst om met een lege accu te staan als je met een elektrische auto onderweg bent. Hoewel deze angst de afgelopen jaren onderwerp van gesprek was, blijkt dat de EV-rijder positiever wordt. Althans, als het niet over de aanschafkosten gaat.

De angst om met een lege accu te staan komt doordat je op minder plekken kan laden dan tanken. Echter, nu er inmiddels veel laadpalen in Nederland staan, sijpelt de laadstress weg. Zo blijkt uit onderzoek van ALD Automotive onder 1.583 leaserijders (zowel private lease als zakelijk).

Bestuurders elektrische auto niet bang voor lege accu

Vorig jaar vond nog 63 procent van de ondervraagde rijders van een elektrische auto dat er te weinig laadpunten in de wijk waren. Nu is dit aantal gedaald tot 51 procent. Dit is nog veel, maar al wel een flinke daling.

Hybride BMW 330E, elektrische auto, laadpaal EU
De BMW 330e bij een laadpaal. (Afbeelding: BMW)

Het aantal laadpunten wordt door 79 procent van de leaserijders niet meer gezien als een reden om niet voor een elektrische auto te kiezen. De angst om stil te komen staan (laadstress) heeft nog maar 31 procent van de ondervraagden.

Had of heb jij een ‘sjoemeldiesel’, dan heb je recht op een schadevergoeding

In het onderzoek valt het op dat bijna 40 procent van de elektrische leaserijders het huidige energienetwerk als een obstakel beschouwt bij het overwegen van een volledig elektrische auto. Opvallender is de mening van niet-elektrische leaserijders, waarvan maar liefst 59% het energienetwerk als een belemmering ziet.

Daarbij vinden velen dat de overheid te weinig investeert in laadmogelijkheden bij bedrijven en in openbare laadpalen. Ook heeft de overheid volgens het merendeel van de leaserijders te weinig aandacht voor laadmogelijkheden op eigen oprit. Daarbij vindt 60 procent de kosten voor laden niet transparant.

EV’s nog altijd duur

Jeroen Kruisweg, algemeen directeur van ALD Automotive, laat weten: “De overheid bouwt de fiscale voordelen voor elektrische auto’s af. Tegelijkertijd zien we de prijzen voor elektrische auto’s stijgen. Het tempert het enthousiasme van leaserijders om de overstap naar EV te maken omdat kosten onderaan de streep steeds hoger worden. Uit alles blijkt dat de overheid niet achterover mag gaan leunen. Automobilisten die de overstap naar een elektrische auto hebben gemaakt zijn positief. Zij zijn in feite ambassadeurs voor de energietransitie en we moeten voorkomen dat ze weer terugvallen naar brandstofauto’s.”

Dit is hoe sommige flitspalen kunnen zien of je gedronken hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.