Autovisie
Autovisie Nieuws 17 aug 2018

Duitsland trekt kenteken van sjoemeldiesels in

Duitse eigenaren van ‘sjoemeldiesels’ moeten hun auto laten aanpassen. Als ze de updates van Audi, Porsche of Volkswagen weigeren, dan trekt het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) het kenteken in.

Volkswagen
Fotocredit: AFP

De Duitse tegenhanger van de RDW heeft in Hamburg en München al diverse kentekens van Audi’s en Volkswagens ingetrokken. Het KBA had de eigenaren diverse keren gewaarschuwd dat hun auto nog steeds meer NOx uitstoot dan is toegestaan. In Duitsland is de update voor dieselgatemodellen verplicht. Volgens het KBA hebben eigenaren al zo’n anderhalf jaar de tijd gehad, dus is het nu tijd om hardere maatregelen te nemen. Van alle 2,46 miljoen ‘sjoemeldiesels’ in Duitsland is nu zo’n 95 procent gerepareerd. Slechts 0,6 procent van de eigenaren is al meerdere keren gewaarschuwd.

Importverbod Zwitserland

In ander dieselgatenieuws: Zwitserland verbiedt de import van bepaalde dieselmodellen. Zo komen de Mercedes-Benz Vito met 1,6 liter turbodiesel, Porsche Macan met 3,0 liter turbodiesel en Porsche Cayenne met 4,2 liter turbodiesel het land niet meer in, tenzij ze van een update zijn voorzien. Auto’s die al in Zwitserland rondrijden, mogen dat blijven doen, al moeten ze wel verplicht terug naar de dealer voor een fix, als dat nog niet is gedaan.